NaslovnaRAZONODAAko idete u Milano obavezno ponesite maske

Ako idete u Milano obavezno ponesite maske

Aero zagađenje na severu Italije postalo je akutni problem. Smog doslovce guši Milano dok na jugu Italije, na Siciliji nedostatak vode postaje sve ozbiljniji problem. Da nevolja nikada ne dolazi sama dokaze je i proizvodnja vina u Pijemontu koja je ozbiljno ugrožena zbog suše i zagađenja.

Jedino što lokalne vlasti mogu da urade jeste redukcija saobraćaja motornih vozila. Međutim, pitanje je koliko će to pomoći jer je i industrija bitan faktor zagađenja, posebno na severu Italije  koji važi za  bogatu industrijsku regiju. 

„ Nivo smoga postao je  nepodnošljiv”, rekao je za AFP TV Serđo koji živi u Milanu. 

„Nebo je sivo čak i kad nema oblaka. Kvalitet vazduha u Milanu nikad nije bio dobar, ali sada je očajan”, kazao je mladi Paolo Siaćo koji zbog zagađenja nosi masku. Zbog maski na ulicama Milano sve više liči na zagađenje gradove u Aziji.  


Toskana ( EPA-EFE/Fabio Muzzi)

Sever Italije važi za jednu od najzagađenijih regija Evrope. Problem Lombardije je dobrim delom geografske prirode – smeštena je između planina i zbog toga, da tako kažemo, nema promaje koja bi očistila vazduh. 

Širom Italije zabeležena je suša, posebno u na planinama. Količina vode u snežnom pokrivaču ovog meseca je manja za 64 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Izostanak kiše pogoršava već dovoljno tešku situaciju nakon što su toplotni talasi prošle godine ispraznili rezerve vode i povećali njenu potrošnju. Sicilija je zbog suše proglasila prirodnu katastrofu. Ništa bolje nije ni na Sardiniji gde je poljoprivrednicima ograničena potrošnja vode.  

I Pijemont, na sjeverozapadu Italije, zatražio je vlade u Rimu da proglasi prirodnu katastrofu zbog suše.  

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ako #idete #Milano #obavezno #ponesite #maske

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja