NaslovnaRAZONODAPredviđanja su crna da crnja ne mogu biti

Predviđanja su crna da crnja ne mogu biti

Sukob u Ukrajini trajaće još godinama. U tome se slažu svi relevantni akteri rata na istoku Evrope. Razlika je samo u rečima kojima oni iznose predviđanja.

Italijanski analitičar Lusio Karakjolo kaže da će rat trajati neograničeno, sa kraćim i dužim pauzama.

„Staće onog trenutka kada Rusija ili Ukrajina kolabiraju, ili obe zemlje u isto vreme izgube sposobnost i podršku za nastavak sukoba. Za obe strane ovo je pitanje života i smrti”, objasnio je  Karakjolo.

Piter Roberts, analitičar iz Londona kaže da postoji više načina da se definiše kraj rata.  Prvi je kraj takozvanog kinetičkog rata, odnosno direktnog vojnog sukoba. Druga opcija je zamrznut konflikt poput Gruzije. Na kraju je mirovna opcija poput one između sve Koreje, koja raje decenijama.


(Pixabay)

Bendžamin Jensen, stručnjak za ratne igre u Centru za strateške i međunarodne studije smatra da će dugotrajan rat doneti dalja stradanja, pre svega civila.

„ Kada istroše klasične oružane opcije, obe strane će biti sve spremnije da rizikuju. Čak i tehnički napredne sile, u nemogućnosti da pobede neprijatelja koji se krije u narodu, na kraju su oružje uperili na civile. Rakete, tepih bombardovanje i upotreba bojnih otrova, sve se svede na to, ilustrovao je Jensen.

Prema njegovim rečima, obema stranama treba izlazna strategija, Ukrajina bi mogla da organizuje i izvrši atentat na Putina. Rusija bi sa druge strane, mogla da upotrebi nuklearno oružje.

Ono što posebno zabrinjava u smislu trajanja rata jesu najave da obe strane intenziviraju proizvodnju municije. To znači da ni Moskva ni Kijev nisu ubeđeni u svoju brzu pobedu. Uostalom, većina zanemaruje jednu i te kako važnu činjenicu. Rat u Ukrajini ne traje dve, već deset godina. Od 2014. godine. ceo svet je taj sukob doživljavao kao lokalni i regionalni problem a on se pretvorio u rat koji potresa ceo svet. On je bio povod za novu svetsku raspodelu snaga. Taj proces može da stvori nova savezništva ali i neprijateljstva. Zbog toga produžetak rata u Ukrajini unosi zebnju jer takav sukob ne može da donese ništa dobro.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Predviđanja #crna #crnja #mogu #biti

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja