NaslovnaVESTIČitajte u "Vestima": Priština neće dogovor

Čitajte u “Vestima”: Priština neće dogovor

Ne prestaje muka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa isplatom dinara.

Dugi redovi ljudi već danima su ispred Pošte i banke Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici i svi čekaju na isplatu u dinarima kako bi mogli da podmire svoje potrebe i obaveze. Pogođeno je blizu 100.000 Srba koji kažu da ako hoće da podignu svoj novac moraju da putuju preko administrativne granice i smatraju da je to način Prištine da ih otera sa Kosmeta. Zapad traži odlaganje ovakve odluke, ali se administracija Aljbina Kurtija na to oglušuje.

Neće dogovor

Povodom odluke prištinske centralne banke da ukine srpski dinar, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao je 27. februara predstavnike Beograda i Prištine u Brisel na razgovore.

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi je potvrdio da je dobio poziv, ali da na sastanku neće učestvovati jer, kako je naveo, pitanje dinara nije deo dijaloga. Takvo ponašanje portparol Evropske komisije Peter Stano je ocenio kao nedopustivo.

– Nadamo se da će Bisljimi ceniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU – naveo je Stano i objasnio da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu, već da strane o tome odluče.

Lajčak je zakazao razgovore Beograda i Prištine, posle sastanaka visokog predstavnika EU Žozepa Borelja u Minhenu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, o odluci Prištine da ukine dinar na KiM. Vučić je ranije rekao za RTS da se čeka poziv da neko ode u Brisel i sa predstavnicima Prištine razgovara, ali da nema o čemu. Podsetio je da Kurti neće da priča o ZSO, ni o dinaru, i da laže o tromesečnoj suspenziji primene uredbe, dodajući da nema nikakve suspenzije jer Priština zaustavlja dinar na administrativnoj liniji.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Čitajte #Vestima #Priština #neće #dogovor

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja