NaslovnaRAZONODAKako da brže donesete odluku

Kako da brže donesete odluku

Brzo donošenje odluka je veština koja se uči, koja se može razvijati i unapređivati.

Kako biste postali brži u donošenju odluka i savladali svoju neodlučnost, važno je da limitirate svoje opcije, da povučete liniju između dobrih i loših izbora, da slušate svoj unutrašnji glas, da o svom vremenu razmišljate kao o novcu, da shvatite da odlučnost raste sa svakom novom odlukom i da upamtite da neodlučnost može i da ubije.

Praktikovanjem ovih tehnika, poboljšaćete svoju sposobnost brzog donošenja odluka i postati efikasniji u svakodnevnom životu i poslu.


Sužavanje izbora možete značajno ubrzati proces odlučivanja. Na primer, umesto da razmatrate desetine varijanti za izlazak na večeru, ograničite se na tri i izaberite jednu od njih. Ako se budete pridržavali toga, vremenom će vam biti lakše da se u startu odlučite.

Postavite jasne kriterijume za to šta čini dobru odluku za vas. Ako kupujete auto, loš izbor bi bio onaj koji premašuje vaš budžet, dok bi dobar izbor bio ekonomičan i pouzdan model, koji malo troši.

Ponekad je vaša intuicija najbolji vodič. Ako razmišljate o promeni posla i osećate uzbuđenje pri pomisli na novu poziciju, to može biti znak da je vreme za promenu.

Ako provodite sate u pokušaju da uštedite nekoliko dinara, možda gubite vreme koje bi moglo biti produktivnije iskorišćeno. Na primer, koristite aplikacije koje upoređuju cene kako biste brzo našli najbolje ponude i pomogle vam da donesete odluku.

Što više odluka donosite, to postajete sigurniji u svoje sposobnosti. Na primer, menadžeri koji redovno donose teške odluke postaju sve kompetentniji u tome.

Neodlučnost može dovesti do propuštenih prilika. Ako previše oklevate oko prihvatanja poslovne ponude, možda ćete je izgubiti. U vožnji, takođe, neodlučnost vam može oduzeti dragocene sekunde u kojima biste mogli da odreagujete i tako izbegnete nezgodu, što vam može spasiti život.

Ivan Karmajkl, savetnik iz Toronta, koji pomaže preduzetnicima da donose odluke i ostvare uspeh, i koji na svom Jutjub kanalu ima 3,7 miliona pretplatnika, ima savet za odlučivanje:

„Velike odluke u životu moraš da donosiš srcem, a male glavom. Zašto? Zato što tvoja glava razume samo svet koji trenutno postoji. To je logiino, praktično. Glava te čuva, ali tvoje srce može da stvori nešto novo što ranije nije postojalo. Zato je pravilo broj jedan za uspeh da sledite svoju strast”.


 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #brže #donesete #odluku

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja