NaslovnaVESTINovi priručnik na delu — RT Balkan

Novi priručnik na delu — RT Balkan

24. feb 2024 09:29

| Obnovljeno: 24. feb 2024 09:29

U pitanju je treći nivo nasilja – i to psihičkog – jer nije došlo do nasrtaja i napada, ali jeste do uznemirenja đaka, te je obavezno pokretanje vaspitno-disciplinskog postupka, pojasnila je pravna savetnica Nikolina Janković

Kako izgleda primena novog priručnika o “postupanju ustanova obrazovanja i vaspitanja u kriznim događajima” saznali smo već drugog dana od njegovog stupanja na snagu – nemili incident prijavljen je škol u kojoj se pre nepunih godinu dana dogodilo masovno ubistvo kada je život izgubilo devetoro đaka i čuvar.

Prema novom pravilniku, dečaka (14) koji je juče u OŠ “Vladislav Ribnikar” doneo nož čeka pokretanje disciplinskog postupka, udaljenje i mogući premeštaj iz škole.

Pravna savetnica Nikolina Janković iz Sindikata obrazovanja Srbije za RT Balkan kaže da je u pitanju treći nivo nasilja – i to psihičkog – jer nije došlo do nasrtaja i napada, ali jeste do uznemirenja đaka.

“U pitanju je teža povreda odgovornosti učenika koja prema članu 83 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, stava 8 i tačke 5 glasi ‘unošenje u školu ili drugu organizaciju oružja, pirotehničkog sredstva ili drugog predmeta koje može da ugrozi ili povredi drugo lice’. Takođe se prema novom priručniku definiše kao delo ‘zastrašivanje ili pretnja, iznuđivanje novca ili stvari, za koje takođe postoji niz mera'”, navodi ona za naš portal.

U ovom slučaju, kako dodaje, sprovodi se intervencija direktora, nastavničkog veća i tima za zaštitu, uz obavezno uključivanje roditelja, nadležnih organa i organizacija – Centra za socijalni rad, zdravstvene službe, javnog tužilaštva i drugih.

“Na trećem nivou nasilja obavezno se pokreće vaspitno-disciplinski postupak. Tim za zaštitu procenjuje da li je neophodno da se za vreme trajanja postupka dete udalji iz škole, najkraće pet radnih dana a najduže do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka, što ne može da bude duže od 20 dana jer mora da se reaguje hitno”, objašnjava ona.

Premeštaj u drugu školu, uz pojačan vaspitni rad s detetom

U slučaju da se ustanovi teža povreda odgovornosti učenika, škola ne može da ga isključi, s obzirom na to da je u pitanju osnovno obrazovanje koje je obavezno, ali nastavničko veće i direktor mogu da mu daju ukor i zatraže premeštaj u drugu ustanovu, uz saglasnost te druge škole, napomenu u ispisnici i obaveštavanje roditelja.

“Takođe, tu je i disciplinska mera pojačanog vaspitnog rada sa detetom, da se proceni da li takav rad daje rezultata i dovodi li do poboljšanja”, zaključuje Jankovićeva.

Učenik je navodno negirao da je nož njegov, a v. d. direktora škole Ljubomir Pjevović poslao je poruku roditeljima učenika u kojoj piše da je današnja situacija “uznemirila sve”.

“U školi se dogodila situacija koja nas je sve uznemirila zbog pronalaska predmeta, od strane MUP-a, u rancu jednog učenika. Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja postupa po propisanim procedurama, uključujući aktivaciju hitnih mera koje organizuju nadležne institucije – Ministarstvo prosvete, Institut za mentalno zdravlje, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Centar za socijalni rad, Društvo psihologa Srbije”, napisao je direktor Pjevović u poruci roditeljima i dodao da im je na raspolaganju stručna podrška.

U poruci piše i da je, ukoliko je potrebno, i đacima i njihovim roditeljima na raspolaganju stručna podrška.

Ministarka Đukić Dejanović: Policija vodi istragu

Nakon saznanja o događaju u OŠ “Vladislav Ribnikar” u obrazovnu ustanovu je došla ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ne bi li se uverila da su deca bezbedna, te da školi pruži podršku u postupanju.

Ona je poručila da nema nikakve opasnosti po učenike, da su svi bezbedni i da su školski policajac, đaci koji su primetili nož u rancu jednog učenika, kao i direktor, brzo reagovali.

“Savesno i brzo reagovanje i saradnja učenika, zaposlenih, direktora i školskog policajaca su ključni za ovakve situacije. U cilju osiguranja bezbednosti, uprava škola je obavestila roditelje učenika i učenica o događaju i preduzela mere za osiguranje bezbednosti. Policija vodi istragu, a škola će u okviru svojih nadležnosti sprovesti propisane mere u odnosu na sve učenike škole koje je ova situacija dodatno uznemirila i kojima je potrebna podrška da prevaziđu osećaj nesigurnosti”, rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Naglasila je da su situacija i reakcije učenika i nadležnih pokazali koliko je važna preventiva, edukacija o zaštiti od nasilja, ali i jasnoća pravila postupanja u ovakvim situacijama.

Dodala je da se nastava u popodnevnoj smeni uobičajeno realizovala.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Novi #priručnik #delu #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja