NaslovnaVESTIOgoljene namere stranaca i političkog Sarajeva, sve ide u korist Srpske i...

Ogoljene namere stranaca i političkog Sarajeva, sve ide u korist Srpske i Dodika — RT Balkan

24. feb 2024 21:42

| Obnovljeno: 24. feb 2024 21:42

Vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić smatra da Dodik nije kriv jer je potpisao ukaz i postupio prema Ustavu, već zato što se suprotstavio onima koji žele da uruše Srpsku i njene nadležnosti

Proces protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH ogoliće sve namere onih koji BiH posmatraju kao koloniju, pa će, ako se bude istorijski i politikološki posmatralo, ovaj postupak biti smatran evropskim modelom borbe protiv kolonijalne uprave, rekao je vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić.

Lukić smatra da Dodik nije kriv jer je potpisao ukaz i postupio prema Ustavu, već zato što se suprotstavio onima koji žele da uruše Srpsku i njene nadležnosti.

“Dodika su oni kojima se suprotstavlja prepoznali kao nekoga ko nosi tu političku priču borbe”, izjavio je Lukić.

Kako je navedeno u optužnici, Lukić i Dodik optuženi su za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, koji nije prošao proceduru imenovanja u Savetu bezbednosti UN.

“Optužen sam zato što sam radio svoj posao i u samoj ovoj optužnici, koja je poprilično nakaradno napisana kao što već javnost i zna, izričito je navedeno da sam radio u skladu sa svojim ovlašćenjima. Nigde se ne navodi da sam zloupotrebio ovlašćenja, što se često dešava u nekim postupcima”, pojasnio je Lukić.

Lukić je napomenuo da dešavanja u Sudu BiH nemaju veze sa pravom i pravdom, te naveo da bi sve uradio isto jer smatra da nije moguće da direktor jedne javne ustanove, radeći svoj posao, može da blokira zakonodavni proces.

“U međuvremenu su dolazile na objavu neke odluke za koje je to dominantno političko Sarajevo smatralo da bi bilo činjenje nekog krivičnog dela ukoliko budu objavljene, a objavljene su”, istakao je Lukić.

Naredno suđenje zakazano je za 6. mart, a pred Sudom bi trebalo da se pojave i Lukić i Dodik, iako je proces i zvanično razdvojen.

Lukić je rekao da je za taj dan planirano izvođenje svedoka Tužilaštva, odnosno inspektora SIPA-e koji su prikupljali dokumentaciju.

“Oni su njihovi ključni svedoci – to dovoljno govori o tom Tužilaštvu i tom paradoksu. To vam je isto kao da tražite od poštara da svedoči za neki dokument koji je samo preneo”, smatra Lukić.

On je rekao da svakim dolaskom predstavnika institucija Republike Srpske u Sud ima sve manje i manje BiH, a sve više Srpske, te naglasio da iz svega ovog predsednik Srpske može računati samo na veću podršku naroda.

“Kako ovaj postupak odmiče, to sam i ranije govorio, kod Tužilaštva i kod ovih koji su politički na drugoj strani se primećuje sve veća nervoza, a kod nas iz Republike Srpske sve veća staloženost u celom procesu. Znamo gde idemo i kuda će nas to odvesti. Tako da, mnogo stvari neće biti iste, baš zbog toga što se u ovom slučaju lomi prilično mnogo vrednosno važnih stvari za naše društvo”, naveo je Lukić.

Lukić je istakao da je politički sistem u BiH odvojen od realnosti, odnosno da je to sistem na čijem čelu je američki ambasador Majkl Marfi, u čijoj funkciji je Kristijan Šmit, koji se ovde predstavlja kao visoki predstavnik i videlo se da je želja da slome svakog ko im se politički suprotstavlja.

Lukić je napomenuo da je apsurdno da stranac uđe u zemlju na nekom graničnom prelazu, proglasi zakon i još nekog tereti zato što ne poštuje taj zakon.

“Zabrinjavajuće je što na takve poteze aplaudiraju predstavnici političkog Sarajeva”, ukazao je Lukić.

On je ocenio da je to jedna tačka u kojoj se sve prelama, u kojoj je i taj Zapad procenio da je ovo poslednji trenutak u kojem mogu da slome kičmu Republike Srpske, jer se i geopolitički procesi menjaju i oni vide da gube snagu na mnogim tačkama u svetu.

“Jedna od njih je Republika Srpska. Tako da – mnogo stvari neće biti isto, ali sve stvari koje se budu dešavale će ići u korist Republike Srpske i našeg društva”, naglasio je Lukić.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ogoljene #namere #stranaca #političkog #Sarajeva #sve #ide #korist #Srpske #Dodika #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja