NaslovnaPLANETARat u Izraelu 24. februar 2024. godine

Rat u Izraelu 24. februar 2024. godine

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 140. dan.

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha, posebno u oblasti Кan Junisa, na jugu enklave.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio plan upravljanja Gazom nakon rata koji je Palestinska uprava odbacila.

                              *** UŽIVO ***

12.02 – Broj uhapšenih Palestinaca na Zapadnoj obali porastao na 7.210

Izraelske snage uhapsile su najmanje 22 Palestinca tokom noći na Zapadnoj obali, uključujući novinara i dvoje dece, prema Palestinskom društvu zatvorenika.

Tim akcijama povećan je broj Palestinaca uhapšenih na okupiranom području od 7. oktobra na 7.210.

11.46 – IDF: Intezivirane borbe u Kan Junisu

Troops of the IDF's 7th Armored Brigade raided the home of a senior Hamas intelligence officer in southern Gaza's Khan Younis, locating a tunnel shaft and weapons nearby, the military says.

The tunnel was later destroyed.

In the same area, the IDF says the troops located a… pic.twitter.com/a5dnwbBm7Q

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) February 24, 2024

IDF je saopštio da su mnogi Hamasovi operativci ubijeni tokom intenzivnih borbi u Kan Junisu i u velikoj operaciji u naselju Zejtun u gradu Gazi.

U Zejtunu je uočena ćelija Hamasa koja je planira da ispali protivtenkovske projektile, nakon čega je neutralisana iz vazduha.

11.21 – Hezbolah: Izraelski vojnici meta raketnog napada

U saopštenju libanska oružana grupa Hezbolah navodi da je grupa izraelskih vojnika bila meta raketnog napada na brdima Al Kubra.

Tokom noći izraelska vojska je saopštila da je pogodila nekoliko položaja Hezbolaha na jugu Libana, uključujući Ajta aš Šab i one u blizini Hanine i Marvahina.

11.06 – Blinken nova izraelska naselja naziva nesaglasnim sa međunarodnim pravom

AP Photo/Eugene Hoshiko

Entoni Blinken

Izraelsko proširenje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nije u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio je u petak američki državni sekretar Entoni Blinken, signalizirajući povratak dugogodišnjoj američkoj politici po tom pitanju, koju je preokrenula prethodna administracija Donalda Trampa.

10.42 – Ocha poziva na pristup „hitnom povećanju pomoći“ kako bi se „sprečila pretnja masovne gladi“ u Gazi

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (Ocha) saopštila je u petak da se, „bez adekvatnih zaliha hrane i vode, kao i zdravstvenih i nutricionističkih usluga, predviđa da će povećan rizik od gladi u Gazi dodatno porasti”.

– Humanitarcima je potreban neometan pristup za hitno povećanje pomoći – saopštila je Ocha, dodajući da bi se samo tako „sprečila pretnja masovne gladi“.

10.06 – Broj mrtvih u Pojasu Gaze porastao na 29.606

Najmanje 29.606 ljudi ubijeno je u Gazi u izraelskim napadima od 7. oktobra, a još 69.737 je ranjeno, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze.

 

 

Bilans uključuje najmanje 92 smrtno stradale osobe u poslednja 24 sata, dodalo je Ministarstvo.

9.37 – Izrael će odbiti dodatnih pet miliona dolara prihoda Palestinskoj samoupravi

Postoje izvještaji iz kojih se vidi da će Izrael odbiti dodatnih 5 miliona dolara od poreznih prihoda Palestinske uprave (PA) tokom 2024.

Izrael naplaćuje Palestinskoj samoupravi carinu, jer Palestinci ne kontrolišu svoje granice. U proseku, iznos je između 180-200 miliona američkih dolara mesečno, što je više od 60 odsto prihoda PA.

8.26 – Devet Palestinaca uhapšeno na Zapadnoj obali

Izraelske snage uhapsile su najmanje devet Palestinaca tokom noći na Zapadnoj obali.

Izraelski napadi nastavljeni su širom regiona. U Masafer Jati, južno od brda Hebron, snimljene su izraelske snage kako tuku aktivistu.

8.07 – Američka vojska: Uništeno sedam raketa jemenskih Huta

 

Feb. 23 Red Sea Update

On Feb. 23, between the hours of 12:30 p.m. and 7:15 p.m. (Sanaa Time), U.S. Central Command (CENTCOM) forces destroyed seven Iranian-backed Houthi mobile anti-ship cruise missiles that were prepared to launch towards the Red Sea in self-defense.

CENTCOM… pic.twitter.com/5y70Xo7qpq

— U.S. Central Command (@CENTCOM) February 24, 2024

 

Američka vojska saopštila je da je uništila sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa koje su jemenski pobunjenici Huti spremili da lansiraju na ciljeve u Crvenom moru.

Centralna komanda američke vojske u petak je saopštila da je napad Huta na teretni brod Rubimar u nedelju prouzrokovao značajnu štetu na brodu i naftnu mrlju od 29 kilometara.

7.00 – Ubijeno više od 100 Palestinaca u poslednja 24 sata

 

 

Više od 100 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze u poslednja 24 časa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

6.55 – Hamas: Plan Netanijahua za Pojas Gaze nikada neće uspeti

Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan kritikovao je plan izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za Pojas Gaze posle rata.

„Кada je u pitanju dan posle u Pojasu Gaze, Netanijahu iznosi ideje za koje veoma dobro zna da nikada neće uspeti“, istakao je Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Pročitajte i kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

– Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

– Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

– U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

– Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

– Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

– Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

– Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog “sprovođenja genocida u Gazi”. MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rat #Izraelu #februar #godine

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja