NaslovnaPLANETABorbe Izraelaca i Hamasa traju paralelno sa pregovorima o primirju i taocima

Borbe Izraelaca i Hamasa traju paralelno sa pregovorima o primirju i taocima

GAZA – Izraelska vojska i naoružani Palestinci sukobili su se tokom vikenda duž Pojasa Gaze, saopštile su danas obe strane, dok posrednici pokušavaju da dođu do dogovora o prekidu vatre, oslobađanju talaca iz Gaze i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Verovatnoća da se dođe do bilo kakvog dogovora je i dalje neizvesna, dok Izrael, paralelno, planira da proširi svoju ofanzivu kako bi uništio Hamas, a militantna grupa zahteva trajan prekid skoro petomesečnog rata, navodi Rojters.

Palestinski stanovnici rekli su da su izraelske snage granatirale nekoliko oblasti u enklavi, a tenkovi su ušli u Beit Lahiju.

Izraelski vojnici i palestinski militanti su vodili borbe u sektoru Zejtun u gradu Gaza, na severu, delu koji je osvojen na početku kopnene ofanzive Izraela. 

TV Al-Kahira Al-Ihbarija: Razgovori o situaciji u Gazi nastavljeni u Dohi

Razgovori o situaciji u Gazi, u kojima učestvuju delegacije Egipta, Izraela, Katara i SAD, nastavljeni su u Dohi, javila je televizija Al-Kahira Al-Ihbarija, pozivajući se na egipatske izvore.

Prema navodima neimenovanih izvora, sastanku prisustvuju i pripadnici palestinskog pokreta Hamas.

Nakon završetka konsultacija u Kataru, strane će krenuti u Kairo da nastave razgovore u cilju uspostavljanja primirja u Gazi i razmene izraelskih talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

Izvori su za televiziju, takođe, rekli da će razgovori u Kairu i Dohi biti deo procesa koji je pokrenut na konsultacijama u Parizu 23. i 24. februara. 

Izraelski mediji: Načinjen napredak ka postizanju dogovora o prekidu vatre

Posrednici su napravili korak napred ka postizanju dogovora o prekidu vatre između Izraela i palestinskog Hamasa, kao i o oslobađanju zatočenih talaca u Pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, javljaju danas izraelski mediji.

Izraelski ratni kabinet održao je u subotu uveče telefonsku sednicu kako bi razgovarao o predlogu sporazuma sačinjenog u Parizu, u kojem je učestvovao Izrael sa posrednicima iz SAD, Egipta i Katara.

Nekoliko izraelskih medija, citirajući neimenovane izvore, rekli su da je Izrael prećutno odobrio dogovor i da će poslati delegaciju u Katar na dalje razgovore.

Hamas je istakao da još nije uključen u najnoviji predlog, ali se izveštaji medija poklapaju sa ranijim zahtevima militantne grupe za prvu fazu primirja.

 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Borbe #Izraelaca #Hamasa #traju #paralelno #pregovorima #primirju #taocima

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja