NaslovnaPLANETAEvo šta su rekli o izjavi Grlić Radmana

Evo šta su rekli o izjavi Grlić Radmana

Nakon protestne note Srbije Hrvatskoj zbog izjava ministra Gordana Grlića Radmana oglasilo se Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova susedne države. Odbacuju optužbe i pozivaju Srbiju da uskladi politike sa EU.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbacilo je navode o mešanju u unutrašnje stvari Republike Srbije nakon što je naša država uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog izjava šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana.

Gordan Grlic Radman

Hrvatski ministar je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić ruski trabant, a zvanični Beograd je to proglasio mešanjem u unutrašnje stvari Republike Srbije.

„Ministar Gordan Grlić Radman je konstatovao činjenicu o nesvrstanosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, povodom ruske agresije na Ukrajinu“, istakli su iz hrvatskog ministarstva.

Oni su još jednom upozorili Srbiju da iskorišćava EU, a da istovremeno odbija da osudi rusku agresiju.

„Kao što smo već istakli, ne može se biti kandidat za članstvo u EU i koristiti sve blagodeti od toga, a neprincipijelno i proračunato izbegavati osudu ruske agresije i politike EU u vezi sa njom“, poručili su oni.

„Ovakve izjave iz Republike Srbije još jednom pokazuju svesno i sistematsko negiranje činjenica o prirodi događaja u Ukrajini, odnosno stvarnom odnosu Srbije prema njoj. Evropska porodica ima svoje vrednosti, koje uključuju poštovanje međunarodnog poretka. Ovaj međunarodni poredak je narušen ruskom agresijom na suverenu i nezavisnu Ukrajinu. Zato još jednom pozivamo Srbiju da što pre uskladi svoju politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u vezi sa pitanjem agresije na Ukrajinu i time se istinski postavi na pravu stranu istorije“, rekao je portparol ovog ministarstva, piše Dnevnik.hr.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Evo #šta #rekli #izjavi #Grlić #Radmana

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja