NaslovnaVESTINadam da će brzo doći mir, to mi je najveća želja —...

Nadam da će brzo doći mir, to mi je najveća želja — RT Balkan

24. feb 2024 16:37

| Obnovljeno: 24. feb 2024 16:37

Zvaničan stav Srbije je da ostane neutralna u sukobu Rusije i kijevskog režima. Uprkos pritiscima sa Zapada nije se priključila sankcijama Rusiji, ali je pomogla izbeglicama iz Ukrajine i slala pomoć narodu u područjima zahvaćenim sukobom

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas na otvaranju izložbe fotografija koje prikazuju humanitarnu pomoć koju su EU i Srbija uputile Ukrajini, da ta zemlja može da računa na pomoć i podršku Srbije.

Zvaničan stav Srbije je da ostane neutralna u sukobu Rusije i kijevskog režima. Uprkos pritiscima sa Zapada nije se priključila sankcijama Rusiji, ali je pomogla izbeglicama iz Ukrajine i slala pomoć narodu u područjima zahvaćenim sukobom.

“Nadam se da ćete videti mir u bliskoj budućnosti, a svakako u svakom trenutku računajte na našu pomoć i podršku i da smo tu uz vas kao prijatelji i braća jer nama je Ukrajina prijatelj, a ukrajinski narod – bratski narod”, rekla je Brnabić na otvaranju izložbe u EU centru u Beogradu povodom dvogodišnjice od sukoba u Ukrajini.

Kako je dodala premijerka Brnabić, Srbija podržava Ukrajinu na evropskom putu i da je spremna da pomogne na tehničkom nivou.

“Trudili smo se da pomognemo koliko god možemo u ove dve godine i kroz direktnu finansijsku pomoć od tri miliona evra koje smo donirali za decu Ukrajine i još 1,5 miliona evra za interno raseljene”, rekla je Brnabić.

Podsetila je da je Srbija poslala 14 kamiona pomoći za ukrajinski narod, lekova, filtera za vodu, ćebad i sve drugo što je mogla da nabavi, a donirala je i dva sanitetska vozila.

“Nadam da će brzo doći mir i to mi je najveća želja i nada”, rekla je Brnabić.

Na osnovu odluke o pružanju privremene zaštite raseljenim licima koja dolaze iz Ukrajine, Vlada Srbije je u 2022. godini izdvojila oko 98 miliona dinara, a u 2023. godini oko 118 miliona dinara.

Takođe, uputila je donaciju – tri miliona evra za pomoć deci i raseljenim licima unutar i van Ukrajine, kroz UN sistem i donirala dva sanitetska vozila u vrednosti 300.000 evra, kao i elektro-energetsku opremu od izuzetnog značaja, navode u EU centru.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nadam #će #brzo #doći #mir #najveća #želja #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja