NaslovnaVESTIUkrajina čvrsta u stavu da ne priznaje Kosovo

Ukrajina čvrsta u stavu da ne priznaje Kosovo

Tanjug

Ambasador Ukrajine u Srbiji Vladimir Tolkač

Ambasador Ukrajine u Srbiji Vladimir Tolkač ponovio je danas da će ta zemlja ostati dosledna u stavu da ne priznaje Kosovo.

Tolkač je u intervjuu Tanjugu rekao da je Ukrajina taj stav zadržala od početka ove krize i podsetio da je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pokušalo da reši taj konflikt 1999. godine, da su posetili Beograd u ključnom trenutku i pokušali da nađu kompromis da se prestane sa bombardovanjem Srbije.

– Naši vojnici, ukrajinski bataljon je učestvovao u misiji na Kosovu i branio je slovenski region, Štrpce, Gnjilane tokom više od 10 godina. To stvarno nije bilo lako vreme. I želeo bih da vam dam neke informacije, molim vas uporedite ovo, ruske trupe su preseljene iz Bosne i Hercegovine na Kosovo. Nakon par godina vratili su se u Rusiju, mi smo bili tu od 1999. do početka ruske agresije na našu državu, i nažalost morali smo da završimo sa našom misijom na Kosovu na jesen 2022. godine – rekao je Tolkač.

On je istakao i da se Ukrajina trudi da bude stabilna, ali i da je ponekad narodu u Ukrajini veoma teško da se objasni zašto Srbija pokušava da balansira između Rusije i Evropske unije.

– I kosovski režim u potpunosti podržava ukrajinsku nezavisnost. Ponekad je našim političarima veoma teško da to objasne našem narodu. Ali ja mogu da kažem da su naša vlada i naš predsednik stabilni u stavu da mi nećemo priznati Kosovo – zaključio je Tolkač.

Upitan kakao vidi poziciju Srbije prema ratu u Ukrajini, Tolkač je rekao da Srbija ima svoju tradicionalnu poziciju u svetu i da pokušava da balansira, ne samo u poslednje dve godine, odnosno da poslednjih 100 godina balansira između zapadnog i istočnog dela sveta.

Ističe da Ukrajina danas veoma ceni Srbiju što je podržava u multilateralnom formatu.

– Srbija je glasala protiv rata i protiv ruske agresije počev od 2022. I mi, ponavljam, veoma cenimo to. Da, voleli bismo da vidimo Srbiju kao državu koja pokušava da se integriše u Evropu, kao naše saveznike, kao i sve druge zemlje Evropske unije i regiona. I mi bismo to veoma cenili, zbog Srbije – rekao je Tolkač.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ukrajina #čvrsta #stavu #priznaje #Kosovo

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja