NaslovnaVESTIViše zapadnih ambasadora nego građana — RT Balkan

Više zapadnih ambasadora nego građana — RT Balkan

24. feb 2024 15:52

| Obnovljeno: 24. feb 2024 15:52

Među stotinak učesnika koji su prošetali od Pionirskog parka do Trga republike su bili predstavnici diplomatskog kora: ambasadori Izraela, Švedske, Nemačke, Italije i drugih zemalja koje pomažu Ukrajini

Stotinak građana okupilo se, povodom dve godine Specijalne vojne operacije u Ukrajini, na Trgu republike u Beogradu gde su se, između ostalih obratili ambasador Ukrajine u Srbiji Vladimir Tolkač i šef delegacije EU Emenuele Žiofre, a prisutan je bio veliki broj zapadnih diplomata.

Tolkač je rekao da se pre dve godine završila era u kojoj je “Ukrajina pokušavala da pronađe kompromis sa Rusijom”, dodajući da je od 2014. godine postalo jasno da se, nakon revolucije, Ukrajina neće vratiti u “moskovske okove” i da je “rat bio neminovan”.

Ukrajinski ambasador nije propustio priliku da zvaničnu Moskvu nazove “zločincima iz Kremlja” i optuži Vladimira Putina za “genocid nad ukrajinskim narodom”. I ovaj put ambasador Tolkač je “zaboravio” da spomene teror koji je nacistički kijevski režim godinama vršio nad ruskim i neukrajinskim stanovništvom u Ukrajini.

Tolkač je rekao da je potrebno da se pronađe nova formula odnosno mehanizam zaštite od “agresora”.

“Ukrajina se zahvaljuje međunarodnoj koaliciji pomoću koje je opstala. Rusija je spremna na dug i mukotrpan rat koji će iscrpeti Ukrajinu i ako želimo da se borimo protiv diktature i totalitarizma treba da poboljšamo svoju efikasnost, odnosno ne treba da damo Ukrajini da izgubi rat”, rekao je Tolkač.

Kako je rekao, “oseća da i u Srbiji ima ljudi koji podržavaju Ukrajinu i Rusiju vide kao agresora”, što je prilično hrabra izjava, s obzirom na povezanost Srba sa bratskim ruskim narodom.

Istraživanja kažu da gotovo 80 odsto Srba ne podržava čak ni pomisao na bilo kakvo uvođenje sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Ne samo da se 80 odsto građana Srbije protivi sankcijama, nego i kada je pitanje malo zaoštreno: da li ih treba uvesti ukoliko bi nam EU zapretila sankcijama ako to ne učinimo, procenat i dalje ostaje većinski.

Emanuel Žiofre je rekao “da je Evropska unija je rešena da stoji uz Ukrajinu koliko god bude potrebno i da pruži i finansijsku i vojnu pomoć kako bi Ukrajinci ostali iskreni prema svom cilju”. Žiofre je istakao da je cilj “sloboda i članstvo Ukrajine u EU”.

Učesnici skupa su prethodno prošli od Pionirskog parka do Trga republike, šetnjom pod nazivom “Marš solidarnosti sa Ukrajinom”, a bili su prisutni ambasadori Izraela, Švedske, Nemačke, Italije i drugih zemalja koje pomažu Ukrajini.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Više #zapadnih #ambasadora #nego #građana #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja