NaslovnaVESTIKripta za 1.007 junaka sa Kosmeta — RT Balkan

Kripta za 1.007 junaka sa Kosmeta — RT Balkan

26. feb 2024 08:30

| Obnovljeno: 26. feb 2024 08:30

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu na mermernim pločama biće uklesana imena pripadnika vojske, policije i bezbednosnih snaga koji su poginuli braneći KiM u periodu od 1998. do 2003. godine

Na dvadesetpetogodišnjicu početka NATO agresije 24. marta u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu biće otkrivena Spomen-kripta novim kosovskim junacima. U njoj će, na mermernim pločama, biti uklesano 1.007 imena pripadnika Vojske Jugoslavije, policije i bezbednosnih snaga, koji su izgubili život braneći Kosovo i Metohiju.

Na spomen-ploči biće njihova imena i prezimena, kao i datumi i mesta rođenja i smrti.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić izjavio je da će u jedinstvenoj Spomen-kripti biti uklesana imena svih srpskih ratnika koji su od 1998. do 2003. godine branili Kosovo i Metohiju. 

Prošle godine, krajem novembra, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković potpisao jer sporazum sa Eparhijom niškom kojim je ministarstvo obezbedilo novčana sredstva za završetak ukrašavanja kripte hrama Svetog Vasilija Ostroškog, u naselju Duvanište.

On je tada rekao da će na mermernim pločama biti uklesana ne samo imena onih koji su poginuli braneći otadžbinu na KiM u vreme NATO agresije 1999, već i u periodu pre toga, u vreme oružane pobune albanskih terorista, ali i u slučaju stradalih srpskih vojnika i policajaca u Kopnenoj zoni bezbednosti 2001. godine. Ovo ministarstvo je za završetak radova u hramu obezbedilo šest miliona dinara, a ove godine je još 20 miliona. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kripta #junaka #Kosmeta #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja