NaslovnaVESTIDenkov: Bugarska podrška Ukrajini je odbrana nas samih

Denkov: Bugarska podrška Ukrajini je odbrana nas samih

EPA/Vassil Donev

Bugarski premijer Nikolaj Denkov izjavio je danas u Kijevu da je podrška Ukrajini “odbrana nas samih” i da ruska agresija predstavlja direktnu pretnju nacionalnoj bezbednosti Bugarske.

– Pre 10 godina, nezakonitom aneksijom Krima i Sevastopolja Rusija je započela kontinuiranu agresiju na Ukrajinu, što je utrlo put njenoj invaziji u punom obimu 24. februara 2022. Dvogodišnji rat u punom obimu protiv Ukrajine je rat protiv Evrope, protiv čitavog demokratskog sveta. Već sada je jasno da se ciljevi ruskog predsednika Vladimira Putina protežu van granica Ukrajine – dodao je premijer na zajedničkom brifingu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Prema rečima Nikolaja Denkova, “ambicije ruske agresije predstavljaju direktnu pretnju nacionalnoj bezbednosti Bugarske”, prenosi bugarska agencija BTA.

– Bugarska je nedvosmisleno na strani Ukrajine u ovoj nepravednoj i brutalnoj vojnoj agresiji. Na strani ljudskog života i dostojanstva, slobode, demokratije i međunarodnog pravnog poretka. Više od 700 dana svedoci smo strahota rata koji je vodio Putinov režim sa nedopustivim ciljem da pokori ili uništi nezavisnu i slobodnu zemlju u srcu Evrope – naveo je Denkov i ukazao na herojstvo ukrajinskog naroda, koji se bori i za svoju slobodu i za mir u Evropi i kod kuće.

Denkov je uverio da bugarska vlada i parlamentarna većina uporno rade na pružanju maksimalne političke, vojne, diplomatske, humanitarne i materijalne podrške Ukrajini.

– Ostajemo posvećeni implementaciji ukrajinske formule mira za postizanje pravednog, sveobuhvatnog i održivog mira zasnovanog na principima Povelje UN i međunarodnog prava. Spremni smo za saradnju i u kontekstu uspostavljene Međunarodne koalicije za povratak ilegalno deportovane i prisilno preseljene ukrajinske dece u Rusiju – poručio je bugarski premijer.

On je naglasio da Rusija ne može da dobije ovaj rat i da će pravda sustići odgovorne za ratne zločine nad ukrajinskim narodom.

Denkov je pozvao međunarodnu zajednicu da ostane jedinstvena u podršci Ukrajini.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Denkov #Bugarska #podrška #Ukrajini #odbrana #nas #samih

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja