NaslovnaRAZONODAI seoska gazdinstva u sistemu e-turista

I seoska gazdinstva u sistemu e-turista

Seoska domaćinstva, etno-kuće i salaši moći će s početkom proleća da konkurišu na javni poziv Ministarstva turizma za iznose do 25.000 evra za unapređenje svojih delatnosti.

Poljoprivredna gazdinstva su, takođe, dobila priliku da se preko fonda IPARD 3 prijave za podsticaj od 20.000 do 300.000 evra po projektu, kako je najavilo Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Cilj oba konkursa je razvoj ruralnog turizma i unapređenje seoskih sredina.

Šta to znači za naš etno-turizam i pod kojim uslovima će domaćini koji izdaju sobe, održavaju etno-kuće i salaše moći da se prijave? Pod kojim poljoprivrednici? Za kakve projekte država planira podsticaj?

Prijave do 15. aprila

Ministarstvo turizma najavilo je javni poziv koji će biti objavljen ovih dana u kojem će se precizirati uslovi, a uz to, na sajtu, biće objavljen i obrazac zahteva koji će vlasnici seoskih domaćinstava, salaša i etno-kuća moći da podnesu za iznos do 2,9 miliona dinara. Njihove prijave očekuju se do 15. aprila.

Oni koji se prijave moraće da predstave dobar projekat, ali i da se obavežu da će učestvovati u iznosu od 10 procenata od ukupne sume koju dobiju.

– Uz to obavezno je i da su registrovani u sistemu E-turista, što je centralni registar firmi i pojedinaca koji obavljaju ugostiteljsku i turističku delatnost. Seoska domaćinstva, pored toga, moraju da budu kategorisana, što znači da njihov nivo kvaliteta, označen zvezdicama, mora da ima potvrdu turističkih komisija i inspekcija”, kaže za „Magazin” pomoćnica ministra Dunja Đenić.


Dunja Đenić (Foto: Lična arhiva)

Ugovori o katastarskim parcelama, suvlasništvu, vlasništvu ili zakupu moraju da budu definisani, bez dodatnih ograničenja prava, a ukoliko je reč izgradnji na placu koja zahteva veća sredstva, neophodno je da se podnese građevinska dozvola u roku od šest meseci od usvajanja uredbe.

„Novac će dobiti prevashodno postojeći ugostiteljsko-turistički objekti koji se bave razvojem seoskog turizma i koji imaju dobre predloge za novine i proširenja. Budući da su već kategorisani, biće moguće da dobiju pare za adaptaciju, proširenje u vidu letnje kuhinje i dodatnih apartmana, za novi nameštaj, a moguće je sagraditi i bazen. Cilj nam je da povećamo broj najčešćih, letnjih turista, kao i da podstaknemo razvoj lokalnih sredina. Samim tim predviđamo otvaranje novih radnih mesta. Projekat je ključan za odluku o iznosu novca”, dodaje naša sagovornica.

Iznos će se dodeljivati prema projektu, što znači da verovatno neće svi predlozi zahtevati maksimalnu sumu. Sredstva iz državne kase ograničena su na 150 miliona dolara. „Ukoliko bi svi izabrani na konkursu dobili maksimalni iznos, dodelili bismo sredstva za razvoj 51 domaćinstva, a ukoliko bi se raspodelila, moguće je da pomognemo 50 do 100 domaćina”, naglašava Dunja Đenić.

I poljoprivredna gazdinstva moći će od početka proleća da konkurišu za sredstva programa IPARD 3. Iz sredstava EU opredeljeno je 288 miliona evra, dok je država dala 90 miliona dinara. Program obuhvata i podršku izgradnji i opremanju ugostiteljskih, kao i smeštajnih objekata do 30 ležaja. Mladi preduzetnici u bodovanju projekata imaće prednost. Prvi javni poziv za sektor ruralnog turizma i manjih usluga biće objavljen od 1. juna do 16. avgusta na sajtu ovog ministarstva.

 U seoskim domaćinstvima interesovanje veliko


Porodicva Radivojević

Interesovanje za nove programe je veliko, saznajemo od Dragana Lava Radivojevića iz seoskog turističkog domaćinstva u Sokolićima kod Čačka. Nekadašnji tonac starog „Zabranjenog pušenja” devedesetih se odlučio s porodicom za preseljenje iz Bosne u staru kuću svoje supruge. Nije zamišljao da će se u kraju koji ga je impresionirao netaknutom prirodom baviti turizmom. No, ovde nadomak Ovčar Banje sve je više posetilaca, što planinara, jahača, biciklista…

Dragan i porodica poslednjih godina često ugošćuju, kao kategorisano domaćinstvo, turiste koji dođu da vide lepote i probaju domaće specijalitete. Kućica na imanju za smeštaj šest osoba, međutim, nije više dovoljna. Kao i drugi domaćini, Radivojevići žele proširenje. Dragan će konkurisati za još jednu kućicu i, kaže, na vreme će podneti projekat s građevinskom i svim traženim dozvolama. Hteo bi da se u toj kući održava popularni program tim bilding, gde se grupe zaposlenih u jednoj firmi druže, dogovaraju o poslu i rekreiraju. To donosi prihod njemu, ali i mestu koje postaje sve poznatije. Ali, za to je potrebno imati na imanju komfornu kućicu s dovoljno mesta, objasnio je.

„Ne bi ni bilo dobro da se danas dragoceni novac za ovako važan projekat dodeljuje bez obrazloženja i slažem se da bi novac valjalo raspodeliti za najbolje predloge. Turizam u našim selima bogatim čistom vodom i prirodom još nije doživeo svoj vrhunac i doneo zemlji ono što zaslužuje”, kaže Dragan.

 Svi žele proširenje


(Foto: D. Žarković)

I vlasnici salaša i etno-kuća, pored pojedinaca koji izdaju sobe u seoskim domaćinstvima, poslednjih mesec dana svakodnevno se javljaju zainteresovani za novac kao podsticaj i sve spremniji su da srede papirologiju i ispune uslove konkursa, kaže Dunja Đenić.

Dodaje da ih najviše interesuje proširenje, to jest gradnja ili dogradnja dodatnog smeštaja za turiste. Ona podseća da su salaši porodična domaćinstva u Vojvodini, dok se etno-kućama smatraju kuće, uglavnom stare, uređene tako da predstavljaju narodnu radinost i obeležja života u kraju u kojem se nalaze. Po njenim rečima, u našoj zemlji ima 769 registrovanih seoskih turističkih domaćinstava, osam etno-kuća i sedam salaša.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#seoska #gazdinstva #sistemu #eturista

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja