NaslovnaPLANETARat u Izraelu 25. februar 2024.

Rat u Izraelu 25. februar 2024.

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 141. dan.

Pregovori o primirju u Pojasu Gaze počeli su u Parizu pojedinačnim sastancima predstavnika Mosada, Кatara, SAD i Egipta.

Američka komanda saopštila da se u Crvenom moru pojavila naftna mrlja duga 25 kilometra.

Intenzivirane borbe u Кan Junisu.

20.04 – Smotrič: Protiv sam sporazuma o taocima prema kojem Hamas dobija više od Izraela

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič izjavio je danas da je protiv sporazuma o oslobađanju talaca prema kojem će Hamas dobiti više od Izraela.

Smotrič je rekao na konferenciji u Jerusalimu da bi sledeći dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas trebalo da bude povoljniji za izraelsku stranu kada je reč o broju oslobođenih talaca i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima i trajanju primirja, objavio je Tajms of Izrael.

Smotrič je istakao da će glasati protiv bilo kakvog sporazuma koji bi uključivao nacrt koji je objavljen.

Tanjug/AP Photo/Adel Hana

 

Nakon jednonedeljnog primirja u novembru, Hamas je oslobodio 105 talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Još nisu jasni zahtevi Hamasa u vezi sa brojem zatvorenika za koje zahtevaju oslobađanje u zamenu za taoce u okviru drugog sporazuma, ali se pretpostavlja da je taj broj znatno veći, objavio je Tajms of Izrael.

18.34 – Izrael će pojačati udare na Hezbolah

Ministar odbrane Joav Galant rekao je da će Izrael pojačati svoje udare na Hezbolah kao odgovor na svakodnevne napade na severni Izrael, čak i u slučaju potencijalnog privremenog prekida vatre u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

18.04 – Abas ponovio da se protivi izraelskim planovima za operaciju u Rafi

Mahmud Abas, Profimedia

 

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas izjavio je danas u razgovoru sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Amanu, da se protivi izraelskim planovima za vojnu operaciju u Rafi, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, gde se nalazi više od milion Palestinaca.

Većina tih Palestinaca izbegla je u Rafu bežeći od borbi u ostalim delovima enklave, objavili su mediji na arapskom jeziku.

Abas i jordanski kralj su razgovarali o najnovijim dešavanjima u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, kao i o naporima da se poveća količina humanitarne pomoći za Palestince u enklavi, posebno za njen severni deo.

U razgovoru je istaknuto da je potrebno da se omogući sloboda veroispovesti za Palestince u džamiji Al-Aksa tokom predstojećeg Ramazana, nakon što je prošle sedmice objavljeno da izraelska vlada razmatra ograničavanje broja ljudi kojima će biti dozvoljen pristup toj lokaciji tokom muslimanskog praznika, objavio je Tajms of Izrael.

17.21 – Bajden nije obavešten o planu Izraela za vojne operacije u Rafi

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

Predsednik SAD Džozef Bajden nije obavešten o planu Izraela za vojne operacije u Rafi, ali veruje da se životi civila moraju zaštititi, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven u intervjuu za En-Bi-Si njuz.

– Ne verujemo da operacija, velika vojna operacija, treba da se nastavi u Rafi osim ako ne postoji jasan i sprovodljiv plan da se ti civili zaštite, da se prebace na bezbedna mesta, nahrane, obuku i smeste – rekao je Saliven, preneo je Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden u više navrata je upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da ne bi trebalo da sprovodi vojnu operaciju u Rafi bez odgovarajućeg izvodljivog plana za zaštitu palestinskih civila.

Izrael je najavio kopnenu invaziju na grad Rafa na krajnjem jugu Pojasa Gaze, u kojem se nalazi više od milion Palestinaca, a međunarodne humanitarne organizacije i pojedini svetski zvaničnici upozoravaju da će to dodatno otežati lošu humanitarnu situaciju za palestinske civile.

16.41 – Netanjahu: Nejasno da li će se sporazum o taocima materijalizovati

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da još nije jasno da li će se sporazum o taocima materijalizovati na osnovu tekućih pregovora.

Netanjahu je, govoreći u intervjuu za CBS njuz, dodao da se sastao sa osobljem kako bi razmotrio dvostruki vojni plan koji uključuje evakuaciju palestinskih civila u Gazi i operaciju uništavanja preostalih bataljona Hamasa.

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Benjamin Netanjahu

16.18 – Saliven: SAD, Egipat, Katar i Izrael postigli razumevanje o konturama sporazuma

SAD, Egipat, Katar i Izrael postigli su  razumevanje o “osnovnim konturama” sporazuma o oslobađanju talaca za privremeni prekid vatre u Gazi, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

On je dodao je da će Katar i Egipat morati posredno da razgovaraju sa Hamasom.

15.38 – IDF potvrdio smrt još jednog svog pripadnika

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su danas smrt svog vojnika Oza Danijela (19), koji je ubijen u napadu Hamasa na jugu Izraela, nakon čega je njegovo telo odneto u Pojas Gaze.

Narednik Oz Danijel je služio u 77. bataljonu 7. oklopne brigade, a njegovu smrt je nedavno proglasio glavni rabin na osnovu saznanja i novih obaveštajnih informacija.

15.37 – Više od 2.000 kamiona sa humanitarnom pomoći se nalazi na egipatskoj strani granice u Rafi

الجزيرة تحصل على صور جوية تظهر تكدس أكثر من ألفي شاحنة مساعدات على الجانب المصري من معبر #رفح، في حين يعاني نحو 2.2 مليون خطر الجوع الشديد

| تقرير: محمود الكن #حرب_غزة pic.twitter.com/TFAw5XQbRg

— قناة الجزيرة (@AJArabic) February 25, 2024

14.34 – TV Al-Kahira Al-Ihbarija: Razgovori o situaciji u Gazi nastavljeni u Dohi

Razgovori o situaciji u Gazi, u kojima učestvuju delegacije Egipta, Izraela, Katara i SAD, nastavljeni su u Dohi, javila je televizija Al-Kahira Al-Ihbarija, pozivajući se na egipatske izvore.

Sastanku prisustvuju i pripadnici Hamasa.

Nakon završetka konsultacija u Kataru, strane će krenuti u Kairo da nastave razgovore u cilju uspostavljanja primirja u Gazi i razmene talaca i zatvorenika.

Profimedia

 

12.47 – Izraelska vojska: Vojne operacije u bolnici Naser su završene

Izraelska vojska poručila je da su vojne operacije u bolnici Naser završene, a da je proteklih nedelja uhapšeno oko 200 ljudi.

12.45 – Borbe Izraelaca i Hamasa traju paralelno sa pregovorima o primirju i taocima

Izraelska vojska i naoružani Palestinci sukobili su se tokom vikenda duž Pojasa Gaze, saopštile su danas obe strane, dok posrednici pokušavaju da dođu do dogovora o prekidu vatre, oslobađanju talaca iz Gaze i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Verovatnoća da se dođe do bilo kakvog dogovora je i dalje neizvesna, dok Izrael, paralelno, planira da proširi svoju ofanzivu kako bi uništio Hamas, a militantna grupa zahteva trajan prekid skoro petomesečnog rata.

9.46 – Kan Junis bez funkcionalnih zdravstvenih ustanova

U Kan Junisu, gde se vode ozbiljne borbe, situacija je veoma nepovoljna.

Puca se i u blizini bolnice Naser gde izraelska vojska ne dozvoljava prolaz konvojima koji prevoze humanitarnu pomoć. Bolnica tako ne dobija zalihe vode i goriva bez kojih ne može normalno da napaja inkubatore i odeljenje intenzivne nege, prenosi Al Džazira.

AP Photo/Mohammed Dahman

Kan Junis

9.40 – MSP čuo argumente 47 zemalja o okupaciji Palestine

Međunarodni sud pravde je tokom ove nedelje saslušao argumente 47 zemalja o pravnim posledicama izraelske okupacije Zapadne obale, Istočnog Jerusalima i Pojasa Gaze.

Usledila je pauza tokom vikenda, a saslušanja će se nastaviti u ponedeljak kada će se čuti izlaganja Turske, Zambije, Lige arapskih nacija, Organizacije islamske saradnje, Afričke unije, Španije, Fidžija i Maldiva.

7.20 – Huti gađali američki tanker, SAD i V. Britanija raketirale glavni grad Jemena

Jemenski pobunjenici Huti gađali su američki tanker “MV Torm Tor” u Adenskom zalivu, saopštio je danas portparol ove militantne grupe Jahja Sarea, dok su SAD i Velika Britanija izvele vazdušne udare na Sanu, glavni grad Jemena.

Grupa je gađala naftni tanker “sa nekoliko brodskih projektila”, istakao je Sarea, prenosi Rojters. Američka Centralna komanda (CENTCOM) navela je da je američki ratni brod “USS Mejson” oborio u subotu jednu protivbrodsku raketu ispaljenu ka Adenskom zalivu sa teritorije koju kontrolišu Huti. CENTCOM dodaje da ni “USS Mejson”, a ni “MV Torm Tor” nisu pretrpeli oštećenja, niti da ima povređenih.

7.00 –  Lula: Izrael sprovodi genocid nad Palestincima

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je da Izrael sprovodi genocid nad Palestincima.

Lula je napisao na platformi X da se neće odreći svog “dostojanstva radi laži”, očigledno misleći na pozive da povuče komentare o poređenju izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze sa nacističkim holokaustom, preneo je AP.

“Ono što izraelska vlada sprovodi nije rat, to je genocid. Ubijaju se žene i deca”, naveo je Lula koji je pre nedelju dana uporedio izraelsku vojnu ofanzivu na Pojas Gaze sa nacističkim holokaustom.

Кao odgovor na te Luline komentare, Izrael ga je proglasio personom non grata, pozvao brazilskog ambasadora na razgovor i zatražio izvinjenje.

Izrael se žestoko suprotstavlja tvrdnjama o genocidu u Pojasu Gaze, navodeći da je cilj izraelske operacije uništavanje Hamasa, a ne palestinskog naroda.

AP Photo/Louise Delmotte

Lula da Silva

6.55 – Hamas upozorio Izrael da ne zabranjuje muslimanima posetu Al Aksi tokom ramazana

Palestinski Hamas izdao je upozorenje Izraelu da će uslediti “eksplozija gneva” ukoliko se muslimanima zabrani pristup džamiji Al-Aksa u Jerusalimu tokom ramazana, koji se ove godine obeležava u periodu od 11. marta do 9. aprila.

“Neka naš neprijatelj čuje da naše duše ključaju. Naš gnev je trenutan, a eksplozija će naići ukoliko bude bilo kakvih zabrana muslimanima da uđu u Al Aksu tokom ramazana”, naveo je Hamas u saopštenju, preneo je Džeruzalem post.

Prošle nedelje, jerusalimski list je izvestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da će poseta Palestinaca sa Zapadne obale Hramovnoj gori biti zabranjena osobama starijim od 60 i mlađim od 10 godina.

Moguće restrikcije izraelskim muslimanima se takođe razmatraju.

 

Pročitajte i kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

– Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

– Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

– U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

– Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

– Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

– Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

– Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog “sprovođenja genocida u Gazi”. MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rat #Izraelu #februar

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja