NaslovnaVESTIDušanu Obrenoviću krvničke batine i šest meseci zatvora — RT Balkan

Dušanu Obrenoviću krvničke batine i šest meseci zatvora — RT Balkan

27. feb 2024 19:48

| Obnovljeno: 27. feb 2024 19:48

Tukli su me pesnicama i šamarima njih osmorica sa fantomkama na glavi. Lice mi je celo nagrđeno, nisam mogao ni da se prepoznam, svedočio je pre nekoliko dana o torturi u zgradi SO Zvečan Dušan Obrenović

Dušan Obrenović, mladić iz Severne Mitrovice koji je uhapšen 29. maja prošle godine tokom velikih sukoba Srba i pripadnika Kfora ispred zgrade SO Zvečan, osuđen je danas pred Osnovnim sudom u Prištini na šest meseci zatvora zbog krivičnog dela – “Učestvovanje u masi koja vrši krivična dela ili huliganizam”.

Obrenović, koji je uz kauciju pušten iz pritvora krajem novembra prošle godine neće se vraćati u zatvor jer je kaznu već odležao. Drugi uhapšeni Srbin tog dana, Radoš Petrović osuđen je za isto krivično delo takođe na šest meseci zatvora, ali mu je kazna preinačena u novčanu i on će platiti 6.000 evra.

Advokat Asdren Hodža, branilac Radoša Petrovića, danas je posle izricanja presude rekao da su i Petroviću i Obrenoviću u početku istrage na teret bila stavljena četiri krivična dela: “Napad na ustavni poredak”, “Napad na međunarodno osoblje pod međunarodnom zaštitom”, “Napad na službena lica” i “Učestvovanje u masi koja vrši krivična dela ili huliganizam”.

U toku istražnog postupka tri krivična dela su odbačena, a za četvrto je, krajem januara postignut sporazum o priznanju krivice.

I Obrenović i Petrović uhapšeni su u ponedeljak, 29. maja prošle godine, kako se kasnije ispostavilo, pre nego što je došlo do eskalacije nasilja na protestima Srba ispred zgrade SO, u koju su tri dana ranije upali kosovski specijalci i zauzeli je.

Radio KiM iz Severne Mitrovice posle hapšenja dvojice Srba objavio je snimke na kojima se vidi da su Petrović i Obrenović izvučeni iz mase ljudi koji su mirno protestovala sedeći na asfaltu i uvučeni u kordon Kfora pre bilo kakvog incidenta. Advokati dvojice uhapšenih tada su izjavili da se na fotografijama vidi da Petrović i Obrenović nisu učestvovali u incidentu kao i da nisu mogli da napadnu bilo koga.

Posle uvlačenja u kordon Kfora obojica su predati kosovskoj policiji u zgradi SO Zvečan, a Obrenović je narednih sati teško pretučen.

Posle šest meseci pritvora Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode

“Odveli su me u opštinu gde su me ubacili u jednu prostoriju i osam njihovih specijalaca počelo je krvnički da me bije. Tukli su me pesnicama i šamarima njih osmorica sa fantomkama na glavi. Lice mi je celo nagrđeno, nisam mogao ni da se prepoznam. Ceo sam bio krvav i pocepan po licu, arkada mi je bila pocepana i na bradi mi se bukvalno kost videla koliko mi je bilo otkinuto parče mesa”, svedočio je pre nekoliko dana Obrenović na Jutjub kanalu “Propovedi predavanja”.

Dan posle hapšenja, branilac uhapšenog Obrenovića, advokat Predrag Miljković ispričao je da je njegov štićenik u “jako teškom stanju zbog batine koje je pretrpeo posle hapšenja i uvođenja u stanicu u južnom delu Kosovske Mitrovice i da ima višestruke povrede i podlive, posekotine, poderotine, hematome po glavi kao i da mu je neophodna pomoć hirurga”.

“Strašno i brutalno je pretučen. Rekao mi je da su ga tukli u opštinskoj  zgradi kada su ga uhapsili. Ja razumem da bude uhapšen i osumnjičen, ali da bude zverski pretučen… Pozivam međunarodnu zajednicu, policiju, pravosudne organe da imaju uvid šta se radi i da se ovom stane na kraj”, rekao je tada advokat Miljković.

Obrenovića je više od tri nedelje posle hapšenja u pritvoru obišao i oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević koji je rekao da Dušan još ima vidljive tragove prebijanja i ožiljke, kao i da su i Obrenović i Petrović odvedeni od strane Kfora 20 minuta pre nego što je sve počelo.

Dušan Obrenović rođen je, inače, u mešovitom albansko-bošnjačkom braku i nosio je ime Sulejman a 2016. se pokrstio i umesto islama uzeo pravoslavnu veru i promenio ime.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Dušanu #Obrenoviću #krvničke #batine #šest #meseci #zatvora #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja