NaslovnaPLANETAOtcepljeni region Moldavije šalje apel Rusiji, Pridnjestrovlje vuče drastične poteze

Otcepljeni region Moldavije šalje apel Rusiji, Pridnjestrovlje vuče drastične poteze

Kongres nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike usvojio je danas rezoluciju kojom se traži pomoć od Rusije usled ekonomskih izazova.

„Prihvatiti apel Savetu Federacije i Državnoj Dumi Ruske Federacije sa zahtevom da se sprovedu mere za zaštitu Pridnjestrovlja u kontekstu sve većeg pritiska Moldavije, uzimajući u obzir da više od 220.000 ruskih državljana boravi na teritorije Pridnjestrovske Moldavske Republike i pozitivno iskustvo kada je reč o delovanju ruskih mirovnih snaga na Dnjestru“, navodi se u rezoluciji, prenosi RIA.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEI KARPUKHIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Dodaje se da je nepriznata PMR suočena sa ekonomskim, socijalnim, humanitarnim i vojno-političkim izazovima i pretnjama bez presedana. Pored toga, u tekstu rezolucije ističe se da je Moldavija „intenzivirala primenu blokada i restriktivnih mera usmerenih na podrivanje ekonomskog potencijala, rušenje temelja nezavisnosti i državnosti, nametanje tuđih vrednosti koje su u suprotnosti sa istorijskom istinom i osnovama identiteta jedinstvenog multinacionalnog pridnjestrovskog naroda“.

„Trenutna kritična situacija zahteva hitnu i maksimalno aktivnu međunarodnu intervenciju kako bi se sprečila eskalacija tenzija i sprečilo da situacija preraste u krizu“, poručuju se u rezoluciji.

Dodaje se da će se PMR boriti za „sopstveni identitet, prava i interese pridnjestrovskog naroda, kao i da neće odustati od njihove zaštite, uprkos svim oblicima ucena i spoljnih pritisaka“.

Pridnjestrovlje, gde pretežno žive Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada Sovjetskog Saveza, plašeći se od potencijalnog pridruživanja Moldavije Rumuniji, navodi ruska agencija.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Otcepljeni #region #Moldavije #šalje #apel #Rusiji #Pridnjestrovlje #vuče #drastične #poteze

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja