Zauvek 27

„Klub 27”, poznat i kao „Zauvek 27”, je fenomen u svetu muzike koji obuhvata grupu uticajnih muzičara, rok i bluz žanra, koji su tragično preminuli u 27. godini života. 

Ovaj klub simbolično predstavlja ideju o kratkom, ali intenzivnom životu, gde su talenti poput Džimija Hendriksa, Dženis Džoplin, Džima Morisona, Kurta Kobejna, Brajana Džonsa i Ejmi Vajnhaus ostavili neizbrisiv trag u muzičkoj istoriji.

„Živi brzo, umri mlad i budi lep leš”, bizarna je rečenica koja se  često se pripisuje slavnom holivudskom glumcu Džejmsu Dinu, koji je poginuo 1955. godine u automobilskoj nesreći, u 24. godini života, ali zapravo nije jasno da li je baš on to ikada izgovorio. Ova fraza je postala deo pop kulture i često se povezuje sa brzim i burnim životnim stilom koji su vodile slavne ličnosti koje su rano napustile ovaj svet.

„Živeti brzo” je lepo osmišljen propagandni slogan nastao u šou biznisu, u kojem neki, na žalost, plate cenu životom, dok se drugi izvuku, mada veći deo života nisu svesni ni sebe ni svoje okoline.

Svaki od umetnika iz tužnom „Klubu 27”, na svoj način je doprineo muzici i kulturi, ali su njihovi životi bili isprepleteni sa problemima, kao što su zavisnost od droge i alkohola, što je na kraju i dovelo do njihove prerane smrti. Njihova dela i dalje inspirišu generacije muzičara i ljubitelja muzike širom sveta, a njihove priče služe kao podsetnik na krhkost života i važnost očuvanja mentalnog zdravlja.

Iako je „Klub 27” specifičan za muzičku industriju, postoje slični fenomeni u drugim oblastima koji se odnose na značajne ili tragične događaje vezane za određene godine ili uzraste. Na primer, u sportu se ponekad govori o „prokletstvu 27” kada sportisti dožive pad u karijeri ili se suoče sa ozbiljnim povredama u tom dobu.

U svetu poznatih ličnosti, takođe, postoji percepcija da su neki glumci ili umetnici doživeli značajne promene u karijeri ili životu u 27. godini.

Studije su, međutim, pokazale da je ideja o „Klubu 27” kao statistički značajnom fenomenu zapravo rezultat slučajnosti i selektivnog izbora podataka. U stvarnosti, smrti u 27. godini nisu češće nego u bilo kojoj drugoj dobi, a ideja o „prokletstvu 27” je više deo pop kulture nego stvarne statistike. Slično, iako se mogu pronaći primeri značajnih događaja u životima pojedinaca u određenim godinama, to ne znači nužno da postoji opšti obrazac ili fenomen koji se može primeniti na širu oblast.


Tužni „Klub 27” napravljen je od muzičkih ikona koje su svojom umetnošću ostavile trag i svojim talentom zadužile svet. Popularna rokenrol izreka „najbolji umiru mladi”, odnosi se na one koji su tragično napustili ovaj svet u 27. godini života, a uzroci su uglavnom bili droge i alkohol.

Džim Morison, legendarni frontmen i osnivač grupe „The Doors”, umro je 1971. godine, u sobi jednog pariskog hotela u 27. godini.

Prema zvaničnoj verziji, umro je od srčanog udara u kadi.

Muzičar Brajan Džons, jedan od osnivača grupe Rolingstons, pronađen je na dnu svog bazena 3. jula 1969. godine u 27. godini.

Džimi Hendriks, jedan od najvećih gitarista ikada, umro je 18. septembra 1970. u hotelu Samarkand u Londonu, u kom je bio sa svojom devojkom. Okolnosti njegove smrti nikada nisu do kraja objašnjene, navodno je uzrok bila prekomerna doza tableta za spavanje pomešana sa vinom.

Dženis Džoplin, muzičarka koju su često predstavljali kao belkinju sa crnačkim glasom, najverovatnije predozirala heroinom 4. oktobra 1970. godine.

Kurt Kobejn američki muzičar i osnivač grupe „Nirvana” izvršio je samoubistvo sačmarom, 8. aprila 1994. godine, u 27. godini, u svom domu u Sijetlu, dok je poznata britanska pevačica Ejmi Vajnhaus umrla zvanično, od trovanja alkoholom, 23. jula 2011. godine u svom domu u Londonu. Obdukcija je pokazala da je imala 416 miligrama alkohola na decilitar krvi. Policija je navela da okolnosti smrti nisu bile sumnjive, a bilo je izveštaja da je pre smrti kupila i velike količine droge, uključujući kokain, ekstazi i ketamin.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zauvek

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja