NaslovnaRAZONODAKako je Kina obezvredila Epl?

Kako je Kina obezvredila Epl?

Akcije Epla pale su za 2,9 odsto nakon obaveštenja da Kina planira da proširi zabranu korišćenja Ajfona na vladine agencije i kompanije.

Izvor: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Investitori su sada zabrinuti zbog sposobnosti najvrednije kompanije na svetu da posluje u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji – Kini.

Epl je polovinom nedelje zabeležio najveći dnevni pad za više od mesec dana. Kompanija je izgubila oko 200 milijardi dolara za dva dana, a njene akcije su bile najlošije u indeksu Dau Džons.

Zabrane bi mogle biti zlokoban znak za Epl, navodi CNN.

Kina je najveće inostrano tržište za proizvode američke kompanije, a kineska prodaja predstavljala je oko petinu ukupnog prihoda kompanije prošle godine. Epl ne otkriva prodaju Ajfona po zemljama, ali analitičari istraživačke firme TechInsights procenjuju da je se u Kini više prodavao Ajfon nego u Sjedinjenim Američkim Državama u poslednjem kvartalu. Epl takođe proizvodi većinu svojih Ajfona u kineskim fabrikama.

Epl u Kupertinu u Kaliforniji takođe igra važnu ulogu u ekonomiji Pekinga, napisao je u sredu Brendon Nispel, analitičar.
Zbog toga se kompanija “istorijski smatrala relativno bezbednom u Kini od vladinih ograničenja“. Ove prijavljene zabrane postavljaju važno pitanje, napisao je: “Da li vlada menja svoj stav?”

U sredu je Volstrit džurnal izvestio da je Kina zabranila upotrebu Ajfona za zvaničnike centralne vlade i da menadžeri obaveštavaju osoblje o zabrani putem grupa za ćaskanje ili sastanake.

Blumberg je izvestio da su te zabrane proširene na državne firme, uključujući energetskog giganta PetroChina, koji zapošljava milione radnika i kontroliše ogromne delove kineske privrede.

Analitičari Banke Amerike napisali su u napomeni u četvrtak da potencijalna zabrana Ajfona dolazi nakon izbacivanja novog modela pametnog telefona koji je objavio kineski proizvođač Huavej. Tajming je, kažu analitičari, “zanimljiv”.

(EURACTIV.rs)

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #Kina #obezvredila #Epl

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja