NaslovnaRAZONODASat pronađen u Hirošimi prodat za 31.113 dolara

Sat pronađen u Hirošimi prodat za 31.113 dolara

Ručni sat koji je stao u osam časova i 15 minuta 6. avgusta 1945. godine, u trenutku kad je atomska bomba eksplodirala u japanskom gradu Hirošimi, prodat je na aukciji prošle sedmice za 31.113 dolara, objavila je aukcijska kuća „RR aukšen” sa sedištem u Bostonu. Reč je o eksponatu koji ima izuzetan istorijski značaj, jer je svedok tragičnog događaja koji ne sme da se ponovi, rekli su zvaničnici koji su organizovali aukciju.

„Nadamo se da će ovaj eksponat ostati sačuvan kao potresan obrazovni simbol koji će služiti ne samo da nas podseti na ratne dane, veći da naglasi duboku destruktivnost, koju čovečanstvo mora da izbegne”, rekao je Bobi Livingston, izvršni potpredsednik „RR aukšen”.

Veruje se, kako prenosi Skaj njuz, da je ovaj sat od mesinga iz ruševina zone eksplozije uzeo britanski vojnik koji je bio u misiji obezbeđivanja hitnih zaliha i procene štete.

Podsećamo, američki bombarderi su na kraju Drugog svetskog rata, u razmaku od samo tri dana, bacili dve atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki. Prema istorijskim podacima u ovim napadima poginulo je gotovo 130.000 ljudi, dok je dva puta više preminulo od posledica radijacije. Mnogi preživeli oboleli su od malignih bolesti.

Ovaj sat prodat je zajedno s drugim istorijski važnim predmetima, kao to su kopija „Male crvene knjige” čuvenog kineskog lidera Mao Cedunga, koja je promenila vlasnika za 250.000 dolara, kao i potpisani ček prvog predsednika SAD Džordža Vašingtona, koji je prodat za 135.473 dolara.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Sat #pronađen #Hirošimi #prodat #dolara

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja