NaslovnaVESTIIstraživanje: Srbi na Kosovu gube poverenje u Rusiju kao zaštitnika

Istraživanje: Srbi na Kosovu gube poverenje u Rusiju kao zaštitnika

Tanjug

Kosovska Mitrovica

Rezultati istraživanja “Analiza trendova 2023: Stavovi srpske zajednice na Kosovu” nevladine organizacije Aktiv pokazuju da su “beznađe” i “besperspektivnost” u pogledu bezbednosti i svakodnevnog života ključne reči kada se govori o stanju srpske zajednice na Kosovu.

Istraživanje sprovedeno od juna do avgusta 2023. godine Miodrag Milićević, izvršni direktor te organizacije ocenio je kao “najpesimističniji izveštaj u skorije vreme”.

Kao ključne nalaze Milićević je istakao da više od 95 odsto ispitanika smatra da se situacija na Kosovu ne odvija u dobrom smeru, 69 odsto da je politička nestabilnost ključni problem na Kosovu, 83 odsto ne veruje nijednoj političkoj partiji, i da postoji pad poverenja u Rusiju kao zaštitnika srpske zajednice na Kosovu.

– Osim materijalnog stanja, svi ostali segmenti života su jako ugroženi i pad je u odnosu na 2022. i 2021. godinu evidentan, i odnosi se na bezbednosnu, ekonomsku i političku situaciju – rekao je Milićević i dodao da je dramatično to što je 90 odsto ispitanika na severu izjavilo da su oni ili pripadnici njihovih porodica bili direktno ugroženi.

Kada se govori o rešenju situacije, 40 odsto ispitanika smatra da je zajednica najprihvatljiviji model rešenja, dok 18,9 odsto smatrada će ZSO biti formirana, a broj onih koji veruju da je razgraničenje prihvatljiva opcija je tri puta veći.

– Život za Srbe po ocenama svih anketiranih će biti mnogo gori za tri godine – rekao je on i dodao da je ta percepcija približno identična kod Srba i južno i severno od Ibra.

Najveći problemi su vezani za političku stabilnost, 69.2 odsto je reklo da je to najveći problem na Kosovu, dok je na drugom mestu problem bezbednosti sa 64,6 odsto. i napomenuo da je ovo istraživanje sprovedeno pre događaja u Banjskoj koji su dodatno ubrzali proces migracije.

– Alarmantan rezultat je i to što 83,5 odsto ne veruje ni jednoj političkoj partiji niti političaru. Ukoliko sagledamo to kojim političkim opcijama veruju, govorimo o procentu od 2 odsto, dok albanskim političkim opcijama takođe ne veruju – istakao je Milićević.

Kada se govori o podršci pregovorima u Briselu, 40 odsto ispitanika ga ne podržava, 49 odsto nema stav dok ih 18 odsto podržava, i ti rezultati se uglavnom poklapaju sa prethodnim godinama.

Najprihvatljiviji scenario sporazuma bi za Srbe bila ZSO, dok je na drugom mestu održavanje trenutnog stanja.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Istraživanje #Srbi #Kosovu #gube #poverenje #Rusiju #kao #zaštitnika

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja