NaslovnaVESTIRešiti pitanje "Kosova" pre nego što odustanemo — RT Balkan

Rešiti pitanje “Kosova” pre nego što odustanemo — RT Balkan

29. feb 2024 20:57

| Obnovljeno: 29. feb 2024 20:57

Američki ambasador bio je gost promocije knjige bivšeg EU izaslanika za “Kosovo” Volfganga Petriča

Potrebno je rešenje za pitanje “Kosova”, jer je pitanje koliko će zemlje koje pomažu u tom procesu još dugo to činiti, rekao je američki ambasador Kristofer Hil na promociji knjige nekadašnjeg izaslanika EU za “Kosovo” Volfganga Petriča.

Hil je dodao da mnogi mogu da se žale na specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka, ali da on ima ispravan pristup, koji SAD podržavaju.

“Lajčak pokušava da uvede logičnost. Kosovo treba dobre odnose sa susedima. Srbiji ne trebaju stalne tenzije. Logika treba da bude normalizacija odnosa”, rekao je Hil, dodajući da se i sam “preračunao”, jer je u Rambujeu, pre 25 godina mislio da će svi biti u EU i da nikoga neće biti briga za granice.

“Tada sam loše procenio”, dodao je Hil.

Petrič je posavetovao Srbiju navodeći da njeno blagostanje neće zavisiti od “Kosova”, kao i da Srbija treba da “gleda dalje” od svoje južne pokrajine.

Petrič: Srbija bi već bila u EU, da nije bilo NATO bombardovanja

“Srbija treba da postane deo Evrope. Neću da kažem da Srbija moli da je prime, ali bi mogla značajno da doprinese jačanju Evrope, ekonomski i politički. Kada se reše takva pitanja, Srbija, region mogu da se fokusiraju na druge stvari”, smatra Petrič.

Na “Kosovu” je, kaže, rat gotov i može da se pregovara, da se traže alternative.

“Srbija treba to tako da posmatra. Srbija je i dalje najveća i najvažnija zemlja u regionu. Zato, kada se pitanje Kosova reši, moći će u potpunosti da se fokusira na svoje potencijale. I da dominira regionom, ekonomski”, rekao je Petrič.

On je Srbe posavetovao i oko toga šta treba da im budu prioriteti. I ne, nije govorio o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje – već o evrointegracijama.

“Želim da građanima Srbije kažem da postoji mnogo više od kosovskog pitanja, koje je znam za građane Srbije veoma važno pitanje ono im je na srcu, ali je važno da se nađe fer rešenje koje će mnogo pomoći Srbima na severu Kosova i onim južno da imaju bolji život. Srbija bi onda mogla da se fokusira stvarno na veoma važno pitanje bržeg kretanja ka EU”, istakao je.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rešiti #pitanje #Kosova #pre #nego #što #odustanemo #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja