NaslovnaRAZONODADa li je puževa sluz zaista dobra za kožu

Da li je puževa sluz zaista dobra za kožu

Puževa sluz je krajem prošlog veka ušla na velika vrata u svet kozmetike. Ovaj prirodni sastojak, koji puževi luče kao deo svog odbrambenog procesa, postao je popularan zbog svojih blagotvornih efekata na kožu.

Puževa sluz je potpuno prirodan sastojak koji se koristi u kozmetici. U sastavu bjuti proizvoda, puževa sluz se često označava SSF (Snail Secretion Filtrate). Bogata je proteinima, mineralima i vitaminima koji hrane kožu i doprinose njenom zdravom, blistavom izgledu.

Iako je puževa sluz najpoznatija zahvaljujući korejskoj kozmetici, Čileanci su prvi prepoznali njene prednosti. Radnici na farmama puževa u Čileu primetili su da im koža brže zaceljuje i ostaje nežna i mekana nakon kontakta sa puževima.

Istraživanja su potvrdila hidratantna, umirujuća i regenerativna svojstva puževe sluzi. Ova materija koja puževima služi za podmazivanje, regeneraciju, zaštitu i hidrataciju, sadrži proteine kolagena i elastina, ključne za očuvanje elastičnosti i čvrstine kože. Puževa sluz, takođe, ima blago eksfolijatorno dejstvo, pa čisti kožu i uklanja mrtve ćelije. Minerali cinka u sluzi pomažu u ublažavanju akni.


Puževa sluz je mešavina prirodnih sastojaka: alantoina, kolagena i elastina, prirodnih antibiotika i glikolne kiseline, koji veoma blagotvorno deluju na kožu, štite je od oštećenja, infekcija i UV zraka.

Alantoin stimuliše epitelizaciju kože, obnavlja i zateže kožu, uklanja ožiljke i ubrzava zaceljivanje ranica. Kolagen i elastin čine osnovne komponente kože. Kolagen obezbeđuje strukturu i čvrstinu tkiva, dok elastin obezbeđuje elastičnost. 

Glikolna kiselina utiče na blago uklanjanje viših površinskih slojeva kože i omogućava otkrivanje nove blistave kože.

Kreme, maske, pilinzi i drugi proizvodi sa puževom sluzi efikasno deluju na ublažavanje finih linija i bora, čineći kožu zategnutijom i blistavijom. Na osnovu tog otkrića, rađena su istraživanja koja su potvrdila hidratantna, umirujuća i regenerativna svojstva puževe sluzi. Dokazano je da puževa sluz sadrži tzv. faktore rasta, koji podstiču sintezu kolagena i elastina i ubrzavaju oporavak ćelija kože. 

Nakon toga, masovno su počele da se proizvode kreme za lice sa puževom sluzi. Kozmetiku sa puževom sluzi mogu primenjivati sve starosne grupe u cilju regeneracije kože, a posebno prija masnoj i mešovitoj koži.

Puževa sluz se preporučuje osobama sa osetljivom kožom, umesto aktivnih supstanci poput retinola i glikolne kiseline, zbog manje mogućnosti iritacije i alergogenog potencijala, a vidljivog efekta.


Puževa sluz ima primenu i izvan kozmetičke industrije. Istraživanja su pokazala da puževa sluz može da ma antibakterijska i protivupalna svojstva. U nekim tradicionalnim medicinskim praksama, koristi se za tretiranje rana, opekotina i kožnih problema.

Sluz puževa se koristi kao sastojak i kremama za zglobove ili gelovima za bolove u mišićima. Njegova sposobnost da ubrza proces zaceljivanja i smanji zapaljenje čini ga korisnim u ovim slučajevima.

Naučnici proučavaju puževu sluz kako bi razumeli njene regenerativne mehanizme. Ovo istraživanje može pomoći u razvoju novih terapija za regeneraciju tkiva kod ljudi.

U poljoprivredi, sluz puževa se koristi u nekim organskim pesticidima. Njegova lepljiva priroda može pomoći u zaštiti biljaka od štetočina.

Pošto puževa sluz ima jedinstvene karakteristike, kao što je viskoznost i elastičnost, neki istraživači proučavaju mogućnosti korišćenja ovih svojstava u razvoju novih materijala, kao što su lepkovi ili premazi.

Postoje, međutim, i negativne strane korišćenja puževe sluzi. Kako je to prirodna supstanca, neki ljudi mogu biti alergični na nju. Pre upotrebe proizvoda koji sadrže puževu sluz, obavezno treba uraditi test na malom delu kože da bi se proverilo da li ima alergijske reakcije.

Za dobijanje puževe sluzi, puževi se često drže u farmama ili specijalnim uslovima. Postoji etička dilema u vezi sa ovim, jer se ovi puževi koriste isključivo zbog njihove sluzi.

Iako je puževa sluz efikasna, može biti nepraktično koristiti je direktno sa puževa na koži. Zato se često koristi filtrat puževe sluzi u kozmetičkim proizvodima, a oni mogu biti skuplji u poređenju sa drugim proizvodima.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#puževa #sluz #zaista #dobra #kožu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja