NaslovnaVESTIHoće li visoke temperature prepoloviti rod? — RT Balkan

Hoće li visoke temperature prepoloviti rod? — RT Balkan

1. mar 2024 22:09

| Obnovljeno: 1. mar 2024 22:09

RT Balkan istražuje koje voćne kulture su najugroženije i da li visoke temperature mogu negativno da utiču na ovogodišnji prinos

Rekordno toplo vreme ovog februara sa maksimalnom temperaturom od približno 20 stepeni prouzrokovalo je ranije cvetanje određenih voćki, poput kajsije, breskve, trešnje.

Da li su te kulture ugrožene i hoće li aktuelne vremenske prilike dovesti do slabijeg roda, pitanja su koja je RT Balkan postavio profesoru Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mihajlu Nikoliću.

Nikolić kaže da visoke temperature svakako ne pogoduju voćkama i voćarskoj proizvodnji, ali da to nije ništa novo, jer smo i ranije imali slične temperaturne uslove kada prinos nije izostao.

Pre svega, kaže, treba razlikovati biljke koje imaju znatno duže (kajsije, breskve, trešnje, šljive, kruška) i kraće (jabuka i vinova loza) biološko mirovanje, te da su ove prve ugroženije.

“Biljke su izašle iz biološkog mirovanja i sad se nalaze u fazi ekološkog ili prinudnog mirovanja. Koliko će ono trajati, zavisi od spoljnih uslova. Zagrevanje zemljišta, odnosno pokretanje korenog sistema je glavni faktor kretanja vegetacije i genetika bilja, samih voćnih vrsta. Najugroženije su one biljke koje su genetski predisponirane da ranije cvetaju, to su kajsija, breskva, trešnja. Kruška je napupila, ali neće cvetati još”, poručio je profesor.

Većina voćnih vrsta cveta u drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila, pa još uvek ima vremena da se izbegne opasnost, primećuje sagovornik RT Balkana.

“Opasnost zavisi od toga da li će nastupiti pozni prolećni mrazevi koji su najčešći od 10. do 15. aprila. Tada su biljke koje su procvetale, pa čak i precvetale ugrožene zbog temperatura u minusu ili velike količine kiše, jer mladi plod posle svega sat vremena postaje pun vode i javlja se citoliza i nekroza biljke”, objašnjava prof. Nikolić.

Dodaje da jedan hladniji vremenski talas može da napravi promenu na bolje.

“One se onda umire, ne idu dalje. Idealne temperature su sada od nule do 10 stepeni, a kako idemo ka aprilu mrazevi su opasniji”, istakao je i naglasio da na osnovu sadašnjeg stanja ipak ne može da tvrdi da će rod izostati.

Takođe naglašava da je jagodasto voće, poput malina, kupina, jagodina, borovnica, za sada bezbedno.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Hoće #visoke #temperature #prepoloviti #rod #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja