NaslovnaVESTIPoštujem Nemačku, tražim da i ona poštuje suverenitet Srbije — RT Balkan

Poštujem Nemačku, tražim da i ona poštuje suverenitet Srbije — RT Balkan

2. mar 2024 14:09

| Obnovljeno: 2. mar 2024 14:09

Tokom dana traje prepiska premijerke Srbije i Mihaela Rota

Visoka funkcionera SNS-a i premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da ona izuzetno poštuje Nemačku i to traži od Berlina u odnosu prema Srbiji.

“Moja želja je da Nemačka i nemački političari poštuju suverenitet Srbije, da se ne mešaju u naše unutrašnje poslove i da ne šire lažne vesti o Srbiji”, rekla je ona.

Dodala je da nemački političar Mihael Rot poručuje Beogradu da hitno posluša ODIHR i preporuke hitno sprovede, dok Berlin to isto ne radi kada ODIHR pošalje preporuke Nemačkoj.

“To je minimum minimuma koje jedna suverena nezavisna država treba da traži. Žao mi je što postoje ljudi u Srbiji koji misle da je njihova zemlja drugog reda”, pojasnila je ona.

Kako je dodala, međunarodna istraga izbora u Srbiji postoji samo u glavama lidera prozapadne opozicije u Srbiji.

“Međunarodna istraga – nikada”, poručila je Brnabićeva i dodala da će Srbija sprovesti preporuke ODIHR-a i sarađivati sa međunarodnim partnerima.

Tokom dana traje prepiska premijerke Srbije i Rota na mreži Iks, gde je Rot koji je objavio da izbori u Srbiji nisu bili ni fer ni slobodni.

“Tako ne funkcioniše demokratija gospodine Vučiću”, poručio je Rot.

Dear @anabrnabic, you’re right. 🇩🇪 isn’t perfect. Thanks for reminding us. But never ever an independent institution like @osce_odihr confirmed huge irregularities+organized fixing of register of the voters as well as transfer of the phantom voters. https://t.co/Pp5enEpJZA

— Michael Roth – official 🇪🇺🇺🇦🇮🇱 (@MiRo_SPD) March 2, 2024

Na Rotovu objavu reagovala je i ambasada Srbije u Nemačkoj i ukazala na uskraćivanje izbornih prava Srbima na Kosovu.

“Kad već govorimo o slobodnim, fer i demokratskim uslovima, izgleda da smo propustili vašu reakciju svaki put kad je Srbima na Kosovu i Metohiji bilo uskraćeno osnovno ljudsko pravo. Zabranjeno im je da glasaju u mestima u kojima žive na izborima i referendumu 2022. i na izborima 2023”, navodi se na nalogu ambasade na društvenoj mreži Iks.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Poštujem #Nemačku #tražim #ona #poštuje #suverenitet #Srbije #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja