NaslovnaRAZONODAU 103. godini preminula najstarija influenserka

U 103. godini preminula najstarija influenserka

Američka dizajnerka i modna ikona Ajris Apfel umrla je u petak u 103. Godini, u svom domu u Palm Biču na Floridi, potvrđeno je u saopštenju objavljenom na njenoj Instagram stranici, a portparol Stu Leser potvrdio je njenu smrt za Njujork tajms.

Rođena je 1921. godine i bila je poznata po svojim nekonvencionalnim modnim kombinacijama i ekscentričnom stilu, koji je kombinovao živopisne boje, teksture, printove i nakit. Njena kolekcija odeće i modnih dodataka je bila predmet izložbe u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku 2005. godine, koja je privukla veliku pažnju javnosti.

“Svet može biti sivo mesto, zato su boje, uzorci i teksture način da unesete malo zabave u život. Isto je i sa šminkom – želim da moji ruževi budu što svetliji i hrabriji”, rekla je za magazin Pipl u avgustu 2022. godine, i dodala:

“Nisam lepa i nikada neću biti lepa, ali to nije važno. Imam nešto mnogo bolje – imam stila”.

Za sebe je govorila da je najstarija tinejdžerka na svetu.

Ajris se 1948. udala se za Karla Apfela, a dve godine kasnije pokrenuli su tekstilnu firmu pod nazivom Old World Weavers i vodili je sve dok nisu otišli u penziju 1992. Radila je, takođe, kao savetnica za restauraciju tekstila u Beloj kući i imala mnoge poznate klijente, kao što su Greta Garbo i Este Loder.

Reditelj Albert Mejzels je o životu modne ikone snimio film 2014. godine pod nazivom “Ajris”.


Na nagovor dizajnera Tomija Hilfigera je u 97. godini postala je manekenka, potpisavši ugovor sa agencijom IMG i profesionalni model. Pojavila se u reklamama za H&M, eBay, Citroen i druge brendove. Iris je nosila titulu najstarije influencerke na svetu sa tri miliona pratilaca na Instagramu, gde joj je moto bio:

“Više je više, a manje je dosadno”.

Na TikToku je privukla 215.000 pratilaca dok j delila svoja zapažanja i mudrosti po pitanjima mode i stila.

“Biti stilizovan i biti u modi su dve potpuno različite stvari”, rekla je ona u jednom TikTok videu. “Lako možete da kupite svoj put da budete u modi. A stil – mislim da je to u tvojoj DNK. Stil podrazumeva originalnost i hrabrost”.

Svojim velikim, okruglim naočarima sa crnim okvirom, jarko crvenim karminom i kratkom belom kosom, izdvojila se na svakoj modnoj reviji kojoj je prisustvovala. Pre nekoliko godina dobila je i svoju Barbi lutku.

Ajris se nikada nije penzionisala:

“Mislim da je penzionisanje u bilo kom uzrastu sudbina gora od smrti. Samo zato što se pojavio neki broj, ne znači da moraš da prestaneš da radiš”.

“Rad zajedno sa njom bio je čast života. Nedostajaće mi njeni svakodnevni pozivi, uvek sa poznatim pitanjem: ‘Šta imaš za mene danas?’, zaveštanje njenoj nezasitoj želji za radom, navela je Lori Sejl, njen komercijalni agent, u saopštenju u kojem je Ajris nazvala “izvanrednom”.

“Bila je vizionar u svakom smislu te reči. Videla je svet kroz jedinstvena sočiva – ukrašena džinovskim, karakterističnim naočarima koje su joj sedele na vrhu nosa”.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#godini #preminula #najstarija #influenserka

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja