NaslovnaVESTISaks i Mask: Zašto NATO i dalje postoji?

Saks i Mask: Zašto NATO i dalje postoji?

EPA

Izvršni direktor “Tesle” Ilon Mask saglasan je sa američkim investitorom Dejvidom Saksom, koji je rekao da je posle raspada Sovjetskog Saveza NATO izgubio razlog za postojanje, ali je odlučio da krene u ekspanziju kako bi popunio prazninu.

Saks je na platformi Xnapisao da se tokom devedesetih NATO suočio sa “egzistencijalnom krizom” jer više nije imao rivala kao što je bio Sovjetski Savez. “Međutim, umesto da se rasformira, Alijansa je smislila novu misiju – da se proširi”, napisao je Saks.

On je dodao da će NATO onda u toj praznini stvoriti neprijateljstva neophodna da opravda svoje postojanje.

Takođe na platformi X, Mask se saglasio i napisao da se oduvek pitao zašto NATO i dalje postoji iako je njegov glavni neprijatelj i razlog postojanja – Varšavski pakt – rasformiran.

Od devedesetih, bloku su se pridružile brojne istočnoevropske zemlje koje su nekada bile deo Varšavskog pakta, kao i baltičke države i nekoliko balkanskih zemalja. Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Finska je takođe postala deo Alijanse, a Švedska je spremna da sledi njihov primer. Rusija je više puta protestovala protiv širenja NATO, videći to kao pretnju nacionalnoj bezbednosti, podsećaju ruski mediji, a prenosi Srna.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Saks #Mask #Zašto #NATO #dalje #postoji

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja