NaslovnaPLANETASirski gubi živce i napada komandante

Sirski gubi živce i napada komandante

Niz brzih ruskih napredovanja doveo je u pitanje novu liniju odbrane Ukrajine uspostavljenu nakon njihovog povlačenja iz ključnog grada Avdejevke i budi strahove o taktici Kijeva i stanju na prvim crtama, piše CNN.

Ukrajina je 17. februaraa najavila povlačenje iz Avdijevke na niz položaja zapadno od grada. Ipak, tri manja sela od tada su pala u ruke ruskih snaga, a Kijev insistira da nikada nisu ni nameravali da ih brane.

Ali, odbrambena linija na koju je izjavila da će se osloniti – tri sela dalje na zapadu – od tada se našla pod teškim ruskim napadom, a proruski izvori tvrde da je Moskva delimično okupirala sva tri naselja. Ukrajina te tvrdnje negira.

Oleksandr Sirski Foto:EPA-EFE/VITALII NOSACH

Ruski napredak dolazi u trenutku kada je Ukrajina suočena s velikim nedostatkom oružja, što stvara egzistencijalni problem za vojnike na prvoj liniji koji moraju municiju da koriste u puno manjoj meri i pitanje je koliko dugo mogu izdržati ruski pritisak.

U još jednom znaku rastućeg osećaja nelagode, novi komdandant ukrajinske vojske, general pukovnik Aleksandar Sirski, dva puta je prošle nedelje prekorio svoje podređene zbog lošeg učinka na ovoj ključnoj liniji fronta.

Sirski je u četvrtak kritikovao ‘određene nedostatke‘ i ‘pogrešne procene‘ komandanata na prvim crtama u Avdijevki ‘što je uticalo na održivost odbrane u određenim područjima‘.

U subotu se vratio na temu neadekvatnog osoblja, sugerišući da je smenio neke zvaničnike koji ‘nisu bili svesni situacije‘ i ‘izravno ugrožavaju živote i zdravlje podređenih.‘

Sirski je postao vojni komdandant pre tri nedelje, nakon što je njegov vrlo popularni prethodnik, Valerij Zalužnji, smenjen nakon višemesečnih napetosti s predsednikom Zelenskim.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Sirski #gubi #živce #napada #komandante

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja