NaslovnaVESTISrbija održala rast uprkos krizama i teškim okolnostima u svetu

Srbija održala rast uprkos krizama i teškim okolnostima u svetu

KOPAONIK – Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras na Kopaonik biznis forumu da je Srbija uspela da održi rast uprkos višestrukim krizama i izuzetno teškim okolnostima u svetu.

Ona je istakla da postoji konstantan privredni rast naše zemlje od 2019. godine godine, osim 2020. zbog pandemije kada je pad bio minimalan od 0,9 odsto, pa sve do sada.

“Mislim da smo uradili dobar posao. Žao mi je što su sve ove krize išle godinu za godinu. Srbija je mogla još mnogo brže, ali kakve su bile okolnosti dobro guaramo napred. Optimista sam za budućnost. Nema pauze u radu i već smo predstavili novi plan do 2027. godine – Skok u budućnost, koji predviđa ambiciozne planove”, navela je premijerka.

Sigurna sam da ćemo ih i ispuniti, dodala je Brnabićeva.

Investicije mogu da obezbede potpuno drugačiju socijalnu politiku

Ana Brnabić je izjavila danas da u Srbiju dolaze investitori kakve, prema njenim rečima, ”do sada nismo videli ni na horizontu”.

Govoreći o načinu na koji Vlada pronalazi nove investicije ali i puno ulaže u društveni standard, ona je rekla da je to pitanje koliko ideja vlada ima za nove izvore rasta, dodajući da velike investicije mogu da obezbede potpuno drugačiju socijalnu politiku.

”Mi smo navikli na neke standardne investicije, koje posmatramo tradicionalno. Znači, dođe investitor, uloži novac, nešto izgradi ili nekog zaposli, i šta mi kao ekonomija imamo od toga”, rekla je Brnabić.

Ona je posebno istakla biotehnološki sektor kao sektor u kojem može biti velikih investicija.

Zelena tranzija najvažnije pitanje i prilika za novi izvor rasta

Predsednica Vlade Srbije je izjavila večeras da su zelena tranzicija i cirkularna ekonomija jedne od najvažnijih tema za Srbiju u ovom trenutku.

Učestvujući na panelu “Akcioni plan zelene tranzicije u Srbiji” na Kopaonik biznis forumu, Brnabić je rekla da je zelena tranzicija važna kao društvena odgovornost, ali i kao novi izvor rasta privrede. 

“Mislim da je Dubravka (ministarka energetike Đedović) uradila stvarno jako dobar posao u ovo kratko vreme, uz veliku podršku, pa pre svega Evropske banke za obnovu i razvoj. Njima hvala na tome, imali smo dobar sastanak i sada u Londonu. Raspisali smo prve aukcije i od tih aukcija dobili praktično ugovore za 711 megavata iz obnovljivih izvora energije, dakle dodatno zelenu energiju”, rekla je Brnabić. 

Dodala je da sada idu druge aukcije, a da su planovima reverzibilne hidroelektrane Bistrica, Đerdap 3.

Diverzivikacija ekonomije predstavlja veliku sigurnost za Srbiju

Ana Brnabić izjavila je večeras na Kopaonik biznis forumu da je Nemačka neprikosnoveni partner broj jedan Srbije kada je reč o razmeni robe, SAD u razmeni usluga, dok je naš najveći izvoznik iz Kine, što je rezultat diverzifikacije koja predstavlja veliku sigurnost za našu zemlju.

“Vidite kolika je to diverzifikacija koja nije došla slučajno, to je predmet vizije i mislim da je to za nas velika sigurnost”, rekla je premijerka u razgovoru na Kopaonik biznis forumu.

Naglasila je da je Srbija uspela da svoje hendikepe iz prethodnog perioda pretvori u svoju prednost.

Brnabić je rekla da upravo u četvrtoj industrijskoj revoluciji male zemlje mogu brže da napreduju, jer mogu lakše da se menjaju i prilagođavaju.

Najveći procenat investicija u Srbiju iz EU, sve više stižu i iz Azije

Predsednica Vlade Srbije izjavila je večeras da najveći procenat ivesticija u Srbiju dolazi iz Evropske unije, ali i da sve veći broj investicija stiže i iz Azije.

Na pitanje da li je geopolitika preplavila ekonomiju, Brnabić je rekla da u najvećem delu sveta jeste, ali da to nije slučaj u Srbiji.

“U Srbiji nije. Zato što mi razumemo i takvu politiku vodimo poslednjih, evo koliko, 11-12 godina. Da je Srbija izgubila previše vremena u 90-im i toj prvoj deceniji 2000-ih. Da je Srbija izgubila previše šansi i da naš rast danas i u poslednjih 10 godina mora da dolazi iz svih izvora koje mi sebi možemo da priuštimo”, rekla je Brnabić na panelu “Akcioni plan zelene tranzicije u Srbiji” na Kopaonik biznis forumu.

Brnabić je rekla da se Srbija trudila da bude najotvorenija moguća zemlja ili najotvorenija moguća ekonomija, što je, kako je istakla, uspela da sačuva vodeći pametnu politiku.

Srbija u 2023. po izvozu usluga IKT sektora prestigla Bugarsku

Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija prošle godine prvi put po izvozu usluga IKT sektora prestigla Bugarsku, što je ostvarila jer drži svoj ekonomski kurs.

”Prvi put u prošloj godini smo imali godišnji izvoz usluga u IKT sektoru koji je prestigao Bugarsku. Oni su bili na 3,3 mlijarde evra, a mi smo bili na 3,44 milijardi, to je veliki uspeh. Mi smo uspeli da nadoknadimo to što je 2016. izvoz bugarskog IKT sektora bio za 33 odsto veći nego naš”, rekla je Brnabić tokom obraćanja na panelu ”Akcioni plan zelene tranzicije u Srbiji” na Biznis forumu na Kopaoniku.

Ona je ocenila da Srbija ne samo da ima ambiciju da postane sofisticirana ekonomija, već to i uspeva.

”Mi uspevamo da bez obzira na spoljne pritiske idemo tim putem, i zaista nam ne treba da u zemlji pravimo neke destabilizacije koje niko ne može da razume, ili na koje niko ne može da odgovori”, rekla je Brnabić, dodajući da je za uspešnu zemlju ključno da ima odgovornu vlast.

Srbija ima ozbiljnu vlast, stabilnost potrebna da bi došli investitori

Premijerka Srbije izjavila je danas da Srbija ima ozbiljnu vlast, dodajući da je potrebno da se ”podvuče crta” i kaže da to što opozicija radi u Srbiji ”nema nikakvog smisla”.

Govoreći na panelu ”Akcioni plan zelene tranzicije u Srbiji” na Biznis forumu na Kopaoniku, Brnabić je ocenila da svetski izazovi nikada nisu bili veći u poslednjih 100 godina.

”Od pandemije, preko rata u Evropi, do sledećeg rata i daljih pretnji, to je situacija u kojoj moramo s obe noge da stanemo na zemlju i kažemo – ljudi, to nema nikakvog smisla. Moramo da imamo ozbiljnu vlast, ali i ozbiljnu opoziciju. Moramo oko nekih minimuma da se dogovorimo i vidimo kako ćemo ići dalje”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Srbija, bez obzira na spoljne pritiske, ide putem stabilnosti, i da zbog toga nije potrebno da se u Srbiji pravi, kako je rekla, destabilizacija.

Srbija uspela da se transformiše u ekonomiju zasnovanu na investicijama

Ana Brnabić je izjavila večeras da je Srbija postala zemlja koja je uspela da transformiše svoju ekonomiju od radno intenzivne do ekonomije koja je zasnovana na inovacijama i naprednoj tehnologiji.

Učestvujući na panelu “Akcioni plan zelene tranzicije u Srbiji” na Kopaonik biznis forumu, Brnabić je rekla da je Srbija do 2016, 2017. godine bili zemlja čija je ekonomija uglavnom bila bazirana na radno-intenzivnim investicijama, zato što je nezaposlenost 2012. godine bila preko 25 odsto, a nezaposlenost mladih preko 51 odsto.

“Mi kao zemlja nismo imali taj kredibilitet ili referencu za investicije i vlada pre one koju sam ja krenula da vodim 2017. godine, Vlada Aleksandra Vučića je morala da se bavi dovođenjem radno-intenzivnih investicija kako bi sa jedne strane zaposlali ljude, smanjila se nezaposlenost, obezbedila radna mesta i plate, a sa druge strane polako gradila kredibilitet kao mesta za investicije da bi u nekoj budućnosti mogli da stvaramo investicije koje su više tehnološke, napredne, kapitalno intenzivne i sofisticirane”, poručila je Brnabić.

Kako je rekla, već kada je ona preuzela dužnost predsednice vlade, situacija je bila mnogo drugačija i već tada se videlo da će Srbija postići fiskalnu stabilnost i da će se nezaposlenost svesti ispod 10 odsto.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Srbija #održala #rast #uprkos #krizama #teškim #okolnostima #svetu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja