NaslovnaPLANETAUkinuto rešenje Višeg suda u Podgorici o izručenju "kralja kriptovaluta" SAD-u

Ukinuto rešenje Višeg suda u Podgorici o izručenju “kralja kriptovaluta” SAD-u

Apelacioni sud je ukinuo odluku Višeg suda u Podgorici od 20. februara kojom je bilo dozvoljeno izručenje “kralja kriptovaluta” Do Kvona SAD, a odbijeno njegovo izručenje Južnoj Koreji.

Veće Apelacionog suda ocenilo je da je rešenje Višeg suda „zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.8 i 9 ZKP-a, jer nema jasnih i valjanih razloga o odlučenim činjenicama po pitanju redosleda prispeća zamolnica“, pišu Vijesti.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Prvostepenim rešenjem Višeg suda dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku državljanina Do Kvona, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela po molbi SAD, dok je odbijeno izručenje Do Kvona u skraćenom postupku po molbi Južne Koreje.

Advokati južnokorejskog državljanina Do Kvona Goran Rodić i Marija Radulović poručili su da „pored toga što su zakonske odredbe jasne i precizne, što su dokazi u spisima takođe, jasni i vjerodostojni, dolazimo u situaciju da će sud četvrti put odlučivati u konkretnoj stvari“.

„Nadam se da neće opet biti po principu „gde je kuglica“, već da će se konačno raditi u skladu sa zakonom i međunarodnim ugovorima. Na primeni zakona uporno insistira i Apelacioni sud“, dodali su advokati.

Podsetimo, Do Kvona je uhapšen u Crnoj Gori krajem marta 2023. godine, na podgoričkom aerodromu, zajedno sa poslovnim partnerom Čang Junom, odakle su sa falsifikovanim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

U junu su osuđeni u Osnovnom sudu u Podgorici na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja putnih isprava.

Do Kvon se nalazi u pritvoru, a Čang Jun je u februaru izručen Južnoj Koreji.

Izručenje Do Kvona tražile su SAD i Južna Koreja, jer ga sumnjiče za prevare preko kriptovaluta vredne oko 40 milijardi dolara.

BONUS VIDEO: Stigla presuda za Kripto kralja: Srdan Kosović iz Vijesti o zatvorskoj kazni i izručenju Do Kvona

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ukinuto #rešenje #Višeg #suda #Podgorici #izručenju #kralja #kriptovaluta #SADu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja