NaslovnaRAZONODAZašto spavanje odojčadi zavisi od osećanja roditelja

Zašto spavanje odojčadi zavisi od osećanja roditelja

Da li vaša deca imaju poteškoća da zaspu? Bude se više puta tokom noći? Ovi problemi sa spavanjem u ponašanju pogađaju 20 do 30 procenata male dece. Mnoga istraživanja su pokazala nedostatke ponašanja kod dece sa spavanjem na njihovu dobrobit. Ali, minimalni fokus je stavljen na uticaj problema sa spavanjem dece na njihove roditelje.

Iako je nekoliko studija povezivalo depresiju majke sa problemima sa spavanjem, sa smanjenjem stope depresije nakon što su medicinske sestre pomagale majkama da poboljšaju san odojčadi, samo je manje pažnje posvećeno efektima problema sa spavanjem beba na njihove očeve.

Proučavajući podatke istraživačka grupa je želela da analizira veze između njihovih misli o problemima spavanja, kvaliteta spavanja roditelja, roditeljske depresije i umora u kontekstu problema sa spavanjem kod beba. Nakon posredovanja za probleme sa spavanjem odojčadi, otkrili su da je depresija majke povezana sa njihovim umorom, kvalitetom sna i stavovima o spavanju novorođenčadi, kao što je postavljanje ograničenja na spavanje odojčadi, sumnje u rukovanje snom odojčadi i ljutnja zbog spavanja novorođenčadi.

Očeva depresija je bila povezana sa njihovim umorom, kvalitetom sna i razmišljanjima o spavanju novorođenčadi, kao što je postavljanje granica oko spavanja novorođenčadi i sumnje u upravljanje snom odojčadi. Umor i kvalitet sna se često smatraju simptomima depresije majke.

Ova otkrića su ključna zbog činjenice da se depresija očeva ređe analizira i da su roditeljske misli o snu bebe u velikoj meri propuštene. Odsustvo podrške i roditeljske misli i poteškoće sa spavanjem beba može dovesti do sumnje u sposobnost da se brinu o svojoj deci. Uprkos tome, otkriveno je, pre intervencije, da polovina majki i jedna trećina očeva ima ozbiljnije simptome depresije. Nakon intervencije zabeležen je značajan pad na 18 odsto majki i 15 odsto očeva, piše Daily Choices.

Takođe, otkriveno je da je oko 30 procenata majki i 19 procenata očeva prijavilo rezultate depresije koji su pokazali klinički relevantnu depresiju. Nakon intervencije, ovi rezultati su pali na devet procenata (majke) i osam procenata (očevi). Ovi nalazi ukazuju na to da su depresivni roditelji direktno povezani sa problemima spavanja kod beba, a depresija je poboljšana intervencijom za smanjenje problema sa spavanjem kod beba. Kako roditelji mogu da umanje ili izbegnu svoja osećanja depresije? Roditeljima je potrebna šansa da podele svoje stavove i očekivanja o problemima sa spavanjem kod beba i da se pozabave njima sa pružaocem pomoći. Važno je da roditelji koji pokušavaju da se izbore sa problemima spavanja beba prepoznaju njihove potrebe osim dece. Zdrava odojčad koja su starija od šest meseci i koja se dobro hrane tokom dana ne moraju da se bude često noću da bi se nahranila ili da ih roditelji smeštaju mnogo puta tokom noći. Majke i očevi koji pokušavaju da pomognu svojoj bebi da nauče da se samosmiruju, poboljšavaju dobrobit svoje bebe izbegavajući dugoročne probleme sa spavanjem povezane sa povećanim rizikom od kognitivnih problema, psiholoških poteškoća i gojaznosti kod dece. Shodno tome, ovi roditelji takođe poboljšavaju svoj san i blagostanje. Da bi sprečili roditeljsku depresiju, roditelji se veoma podstiču da traže pouzdanu podršku za probleme sa spavanjem kod beba umesto da se nadaju da će „izrasti iz njih”.

Za roditelje koji žive zajedno, dobijanje kvalitetnog vremena za spavanje je moguće tako što će se smenjivati u rešavanju problema sa spavanjem beba, a angažovanje podrške partnera, rođaka i prijatelja je važno kako bi se roditelji dovoljno odmorili. 

Roditeljska depresija je povezana sa povučenim roditeljskim interakcijama sa decom, dok je majčina depresija povezana sa očevim stresom, depresijom i manjim brojem interakcija između očeva i dece. Zbog toga se roditelji podstiču da razgovaraju jedni sa drugima, što može da ima efekta na popravljanje kompetne porodične situacije.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zašto #spavanje #odojčadi #zavisi #osećanja #roditelja

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja