NaslovnaVESTIAnalena, gde si bila do sada? — RT Balkan

Analena, gde si bila do sada? — RT Balkan

5. mar 2024 18:58

| Obnovljeno: 5. mar 2024 18:58

Šef srpske diplomatije je nemačku ministarku podsetio da se prekrajanje granica Srbije do sada nije “računalo”

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je povodom izjava njegove nemačke koleginice Analene Berbok tokom posete Bosni i Hercegovini, istakao da princip očuvanja teritorijalnog integriteta mora biti univerzalan.  

Dačić je, u emisiji “Fokus” na TV B92, citirajući nemačku ministarku da je “prekrajanje granica otrov koji uništava Evropu”, upitao gde je ona bila do sada.

“Gde si Analena bila do sada. Mi to pričamo već 30 godina. Naše granice se prekrajaju, ali to je izgleda normalno i ne računa se. Računa se od sada. Bilo je potrebno da se prekrajaju granice Srbije, a sada je to otrov”, konstatovao je on.

Dačić je podsetio da, kada je reč o BiH, treba da se priča o unitarizmu i reviziji Dejtonskog sporazuma što bošnjačka strana želi.

“Dejtonski sporazum je baziran na ravnopravnosti naroda i entineta. Ne mogu se donositi odluke koje izlaze iz Dejtona. BiH je država zasnovana konsenzusom”, dodao je on.

Dačić je naglasio da je reč o dvostrukim standardima i prikazivanju Srba remetilačkim faktorom.

“Nisu Srbi remetilački faktor, već traže ravnopravnost, poštovanje i prava koja imaju u BiH. Zato mi treba da insistiramo da očuvanje i zaštita teritorijalnog integriteta bude univerzalno”, podvukao je on i ukazao da se ne sme zapostaviti da Berbok pripada krugu onih koji vode žestoku politiku protiv srpskih interesa.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Analena #gde #bila #sada #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja