NaslovnaVESTIKako se urušio slučaj "državni udar" u Crnoj Gori — RT Balkan

Kako se urušio slučaj “državni udar” u Crnoj Gori — RT Balkan

Umesto da na površinu ispliva makar jedan komad oružja kojim je tadašnja opozicija navodno planirala da sprovede državni udar u Crnoj Gori protiv režima Mila Đukanovića, na površinu je isplivala istina.

Svedok saradnik Mirko Paja Velimirović iz Zubinog Potoka priznao je u intervjuu da je lažno svedočio pod pretnjom tadašnjeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, te da čitava priča nije istinita.

Velimirovićeva uloga u navodnom državnom udaru bila je da nabavi oružje, što je on, kako je govorio pred sudom, učinio kupivši 50 “kalašnjikova” od izvesnog Fadilja, Albanca s Kosova, čije puno ime ne zna, kao ni njegov telefon. Oružje nije ni doneo u Crnu Goru već ga je rasklopio i bacio u jezero Gazivode, jer se “setio Mojkovačke bitke, pa mu je bilo žao da bude prolivena bratska krv”.

“Duša me boli zbog svega. Nadam se da će se cela istina saznati. Ja sam spreman da svedočim o svemu ovome što sam ispričao, i jedva čekam”, poručuje Velimirović.

Ovim je i poslednji svedok saradnik priznao da je na laži zasnovana čitava optužnica kojom su optuženi lideri bivšeg Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i još 11 osoba, među kojima i penzionisani general žandarmerije Srbije Bratislav Dikić. Oni su prvostepenom presudom osuđeni ukupno na čak 70 godina zatvora zbog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

Prethodno je i svedok saradnik Saša Sinđelić, koji se zbog ubistva nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Hrvatskoj, priznao da je čitavu priču izmislio pod prisilom Katnića i njegovog saradnika Čađenovića.

Sinđelić je izmislio i da je radio za nekakve Ruse, koji su mu navodno platili da za svega nekoliko nedelja angažuje ljude koji nisu specijalci, ispostavilo se da u proseku imaju po 60 godina, a koji bi otišli u Crnu Goru, sukobili se sa policijom, zauzeli zgradu Skupštine Crne Gore i tako nasilno smenili vlast.

U jednom trenutku izjavio je i da je trebalo da otmu, pa čak i da ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića koji bi u izbornoj noći bio u Skupštini, a ne u stranačkim prostorijama što je uobičajeno dok se čekaju izborni rezultati.

Identitet dvojice Rusa kojima se sudilo, navodnih pripadnika obaveštajne službe GRU, nije utvrđen, već su se kao dokaz koristile fotografije susreta Sinđelića s nekim muškarcima na Kalemegdanu.

U čitav slučaj optužnicom je umešana i CIA, odnosno njen bivši operativac Džozef Asad i njegov kolega Brajan Skot koji je iz Amerike svedočio u procesu, iako je sam rekao da ništa nije znao o navodnom državnom udaru. To nije jedina strana služba koju je tadašnje tužilaštvo pokušalo da umeša, već je optužnicom obuhvaćen i Izraelac Aron Šaviv čija je marketinška agencija radila izbornu kampanju Demokratskom frontu, a koji je osumnjičen da je učestvovao u “državnom udaru”.

U međuvremenu, od tada do danas glavni protagonisti više se ne nalaze na svojim funkcijama. Milivoje Katnić je penzionisan, njegov zamenik Saša Čađenović je uhapšen zbog optužbe da je radio za kavački kriminalni klan. Sudsko veće koje je donelo prvostepenu presudu je smenjeno, što znači da sudija Suzana Mugoša više ne vodi taj postupak.

Branilac Andrije Mandića i Mihaila Čađenovića advokat Miroje Jovanović kaže za RT Balkan da je sve navode, koje je Velimirović sada izneo, odbrana znala, dokazala i verifikovala na suđenju još pre šest godina.

“Napominjem da smo tvrdnje o nepostojećem oružju, nepostojećem Fadilju i nespostojećem protestu dokazali ne rečima, nego i digitalnim forenzičkim dokazima, kao i drugim dokaznim sredstvima. Još u februaru 2018. godine, na osnovu analize baznih stanica, sadržaja telefonskih aparata i drugih digitalnih dokaza veoma jednostavno smo ustanovili da je Velimirović lagao”, kaže Jovanović.

Iako je Velimirović bio obučavan kako da se ponaša pred sudom, što je u intervjuu sada priznao, ipak je u jednom trenutku na glavnom pretresu rekao da su Katnić i Čađenović bili prisutni prilikom svih fingiranih telefonskih razgovora koji su korišćeni na suđenju.

"Sve je isto, samo nema Katnića": Nastavljeno suđenje Mandiću i Kneževiću za navodni državni udar

“Postavlja se pitanje da li će tužilaštvo imati smelosti da ispita i Velimiroviće sve tvrdnje ali i da izvrši sveobuhvatnu i profesionalnu reviziju postupanja tužilaštva i policije u sramotnom procesu zvanom državni udar”, kaže Jovanović i napominje da misli na prethodni sastav Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odeljenja koji su bili “mali, prljavi izvršioci nečega što je trebalo da posluži tadašnjem Đukanovićevom režimu”.

Jovanović napominje da je odbrana dokazala da se Velimirović prema baznim stanicama nalazi u Raškoj u trenutku kada je navodno bio sa Fadiljom kod Zubinog Potoka, dakle čak 50 kilometara daleko od lokacije koju je naveo u svom iskazu.

Kako kaže, odbrani nije potrebno naknadno Velimirovićevo kajanje, jer su ga oni još na suđenju odavno razotkrili.

“Procesno, izjava za medije Velimirovića nama ne znači ništa u postupku, jer smo mi pokazali da se njegove izjave ne poklapaju sa forenzičkim tragovima koje smo našli. Ovo može jedino da ima uticaj na hapšenje Čađenovića i Katnića”, kaže Jovanović.

Kada je sudsko veće donelo osuđujuću presudu, prvo su se zapadne ambasade u Podgorici oglasile da čestitaju vlasti Mila Đukanovića da su “deo evropske civilizacije”, a da je presuda “istorijska”.

The open and transparent trial represents an important step forward for the rule of law and sends a strong message about the unacceptability of efforts to undermine democracy. (2/2)

— US Embassy Podgorica (@USEmbassyMNE) May 9, 2019

Tadašnji ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Skot obradovao se ovoj presudi kao da se sudilo Rusiji, a ne pripadnicima crnogorske opozicije i Srbima koji su kao pripadnici četničkog pokreta došli u Crnu Goru na protest protiv ulaska te zemlje u NATO.

Jedan od optuženih Milan Knežević kazao je danas da je Crna Gora normalna zemlja, Katnić bi već bio uhapšen, ali pošto to nije slučaj, poziva novog specijalnog državnog tužioca Vladimira Novovića da reaguje.

“Imaju sve mehanizme da koliko danas formiraju predmet i liše slobode Milivoja Katnića, Dejana Peruničića i ponovo saslušaju Sašu Čađenovića”, kaže Knežević.

Uprkos izjavama, po svemu sudeći lažnih svedoka, u Podgorici se i dalje vodi ponovljeni proces za “državni udar”, nakon što je prvostepena presuda pala na Apelacionom sudu.

Knežević je rekao da se optužnica za “državni udar” ovim “raspršila u paramparčad”, te da bi trebalo da se slučaj ukine.

Dakle, na potezu je državni tužilac koji je nakon smene Đukanovićevog režima promenjen i čiju odluku sada svi očekuju.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #urušio #slučaj #državni #udar #Crnoj #Gori #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja