NaslovnaVESTINastavak suđenja Dodiku i Lukiću zbog nepoštovanja odluka Šmita — RT Balkan

Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću zbog nepoštovanja odluka Šmita — RT Balkan

6. mar 2024 13:25

| Obnovljeno: 6. mar 2024 13:25

Rasplet situacije je jasan. Srpska će pobediti i biće još jača, a Šmit ne može ostati ni istorija BiH jer nikada nije ni postojao, poručio je predsednik RS Milorad Dodik

Pred Sudom BiH za danas su zakazana ročišta u procesima koji se vode protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji u Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik.

Oba ročišta zakazana su za 13 časova u istoj sudnici, iako je predmete Lukića i Dodika razdvojio 17. februara sudija Mirsad Strika, koji je vodio ovaj proces pre nego što je dodeljen sudiji Seni Uzunović.

Dodiku je optužnica pročitana na ročištu 5. februara, a Lukiću 13. februara.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je proces u kojem se sudi predstavnicima institucija Srpske zato što se zalažu za vladavinu zakona, koja je jedna od najvažnijih stvari za BiH na putu ka EU, najveći apsurd i antievropski čin.

“Danas svedočimo da se destruktivni faktor na Zapadu ne odriče obračunavanja sa Srpskom preko neustavnih tela. Cirkus koji prave u neustavnom sudu ne može da poništi činjenicu da je vlast u Republici Srpskoj napravila sve da obezbedi realizaciju prioriteta i usvoji zakone koji su neophodni za evropski put”, napisao je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

Dodik je istakao da su vlasti u Srpskoj na delima pokazale da su učinile sve da zažive evropski principi i da jedan čovek koji, kako je naveo, “ima podršku nekoliko moćnih zemalja da se lažno predstavlja, ne može da odlučuje o nama i donosi odluke umesto nas”.

“Rasplet situacije je jasan. Srpska će pobediti i biće još jača, a Šmit ne može ostati ni istorija BiH jer nikada nije ni postojao. Ostaće samo priča da je jednom jedan čovek uz pomoć Amerikanaca nametao odluke jednom delu BiH, koji je očekivao da će večno njima biti naklonjen, jer ga priznaju iako nije imenovan, a na kraju su ga i oni odbacili”, naveo je Dodik.

Istakao je da je “Šmit ružna priča za BiH i za celu Evropu, priča o nastavku kolonijalne uprave, koje treba da se odreknu što pre”.

Simulacija suđenja

Branilac predsednika Srpske advokat Goran Bubić izjavio je ranije Srni da danas očekuje spajanje ovih predmeta i početak dokaznog postupka saslušanjem svedoka Tužilaštva BiH.

Komentarišući najavljeno saslušanje tri inspektora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH koji su izuzimali dokumentaciju iz “Službenog glasnika”, Bubić je rekao da je to samo simulacija suđenja, jer je trebalo proveriti da li je Šmit imenovan prema postupku predviđenim mirovnim ugovorom.

Branilac Lukića advokat Miljkan Pucar rekao je da će inspektori biti saslušavani na okolnosti radnji koje su preduzeli, iako tu ništa nije sporno, te dodao da je to nepotrebno.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nastavak #suđenja #Dodiku #Lukiću #zbog #nepoštovanja #odluka #Šmita #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja