NaslovnaVESTINemec imenovan za izvestioca EP za ukidanje viza Srbima sa Kosova i...

Nemec imenovan za izvestioca EP za ukidanje viza Srbima sa Kosova i Metohije — RT Balkan

6. mar 2024 20:53

| Obnovljeno: 6. mar 2024 20:53

Poslanik EP će napraviti izveštaj o izmenama Uredbe EU iz 2018. godine koja sadrži listu zemalja čiji državljani moraju da imaju vizu kada prelaze spoljne granice članica EU

Poslanik Evropskog parlamenta iz Slovenije Matjaž Nemec imenovan je za izvestioca za ukidanje viza za Srbe sa Kosova i Metohije kojima je pasoš izdala Koordinaciona uprava, i koji su trenutno jedini sa Zapadnog Balkana kojima treba viza za putovanje u EU, prenosi “Kosovo onlajn”

“Komitet za unutrašnje poslove Evropskog parlamenta me je zvanično imenovao za izvestioca za ukidanje viza za kosovske Srbe, koji su nosioci specijalnih pasoša i jedini na Zapadnom Balkanu kojima je potrebna viza za putovanje u EU. Nadam se brzom prihvatanju”, saopštio je Nemec na društvenoj mreži Iks.

‼️ Odbor EP za notranje zadeve me je uradno imenoval za poročevalca za odpravo vizumov za kosovske Srbe, ki so imetniki posebnih potnih listov, in so še edini na Zahodnem Balkanu, ki za potovanje v EU potrebujejo vizum. Upam na hitro sprejetje! Več👉https://t.co/8nNzcBXmKZpic.twitter.com/07GzaDyLeA

— Matjaž Nemec (@MatjaNemec) March 5, 2024

Nemec je uradio nacrt izveštaja o predlogu uredbe EP i Saveta EU o izmenama i dopunama uredbe za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, izvestilac je zatražio brzo usvajanje ovog dokumenta u EP bez amandmana, i to u aktuelnom sazivu.

U tekstu se navodi da bi ukidanje izuzeća iz viznog režima za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, obezbedilo da ceo region Zapadnog Balkana podleže istom viznom režimu.

Izvestilac je nazvao diskriminacijom to što su srpski građani na KiM, koji su vlasnici pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, “poslednja kategorija lica na Zapadnom Balkanu kojima je potrebna viza” za EU, bez njihove krivice.

Izveštaj bi mogao da bude usvojen na plenarnoj sednici EP u Strazburu u periodu od 22. do 25. aprila.

Uredba Evropskog parlamenta i Saveta iz 2018. sadrži listu trećih zemalja čiji državljani moraju da imaju vizu kada prelaze spoljne granice članica EU i listu onih čijim državljanima ne treba viza da budu u Uniji, najviše 90 dana u periodu od 180 dana.

Srbija je prebačena na listu zemalja čijim državljanima ne treba viza Uredbom Saveta iz 2009. Taj akt međutim ne važi za kosovske Srbe sa srpskm pasošima koje je izdala Koordinaciona uprava.

Nakon što je tzv. Kosovo dobilo bezvizni režim, oni sa pasošima Koordinacione uprave ostali su jedini u regionu kojima za putovanje u EU treba viza.

Izmene Uredbe iz 2018. predložila je Evropska komisija u novembru 2023. jer je ocenila da su stupanjem na snagu bezviznog režima za vlasnike pasoša Kosova prestali da postoje razlozi za isključenje imaoca pasoša Koordinacione uprave iz bezviznog režima.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nemec #imenovan #izvestioca #ukidanje #viza #Srbima #Kosova #Metohije #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja