NaslovnaVESTIPripremam se za novu ulogu, gradiću jače odnose sa evroparlamentarcima

Pripremam se za novu ulogu, gradiću jače odnose sa evroparlamentarcima

BUKUREŠT – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Bukureštu, gde učestvuje na Kongresu Evropske narodne partije (EPP), da se priprema za novu funkciju u srpskom parlamentu i poručila da će graditi još jače odnose sa evropskim parlamentarcima.

“Već se pripremam za novu ulogu u parlamentu – da gradim jače i čvršće mostove sa parlamentacima širom Evrope iz zemalja EU”, rekla je Brnabić.

Premijerka je novinarima rekla da će svakako to činiti i sa EPP koja je sestrinska stranka SNS.

Brnabić je rekla da su danas nastavljeni dobri sastanci u Bukureštu.   

Srbija nije izolovana, ima međunarodni kredibilitet

Premijerka je izjavila da Srbija nije izlovana i da je zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću izgradila međunarodni kredibilitet i da se na nju računa  kao na pouzdanog partnera.

“Moguće da se to čini opoziciji, ali teško da mogu, a da ne vređaju inteligenciju svih građana Republike Srbije, da pričaju da je to stav javnosti i da je to sasvim očigledno nešto sasvim suprotno – da mi imamo dobre odnose, da Srbija nije izolovana, da je daleko od toga i da ljudi računaju na Srbiju kao kredibilnog i pouzdanog partnera”, istakla je Brnabić na pitanje novinara da li se osetila izolovanom prilikom susreta sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen zato što opozicija tvrdi da je EU hoće da izoluje  Srbiju.

Ona je napomenula i da se ne Srbija i EU ne slažu po svim pitanjima, ali da oni poštuju naše stavove.

“To je zato što je predsednik Vučić u politiku Srbije prema spoljnim partnerima uveo jedan potpuno novi princip koji mi nismo imali ranije pre 2012. godine, a to je da sasvim jasno i otvoreno kažemo šta može i šta ne može”, navela je Brnabić koja učestvuje na Kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Bukureštu.

Zahtev opozicije da Vučić ne bude na listama antidemokratski

Brnabić je poručila da zahtev opozicije da ime i lik Aleksandra Vučića ne bude na izbornim listama nije moguć, jer je antidemokratski i suprotan međunarodnim standardima.

Premijerka je na pitanje novinara da prokomentariše taj zahtev opozicije rekla da opozicija ne može demokratskim putem dođe na vlast pošto je narod uz Aleksandra Vučića i da zato sada mole različite strane faktore da im pomognu u tome, bez obzira na srpski Ustav i naše zakone.

Dodala je da opozicija traži da ime i lik Aleksandra Vučića ne bude na izbornim listama.

“To je jednostavno nemoguće, zato što je to antidemokratski, to je suprotno svim demokratskim normama, međunarodnim i demokratskim standardima – predsednici stranaka, predsednici zemalja koji su popularni, daju i svoje ime i svoj lik listama koje žele da podrže. Tako je i u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i u Italiji, kao i u SAD”, navela je ona.

Tvrdnje Krika za aleksandra Vučića nisu novinarstvo već destabilizacija Srbije i sramota

Premijerka je izjavila da je razočarana određenim ogranizacijama civilnog društva, jer su ispostave određenih političkih partija i stranih službi, kao i da tvrdnje Krika u vezi sa Aleksandrom Vučićem nemaju nikakve veze sa istraživačkim novinarstvo, već su pokušaj destabilizacije zemlje i velika sramota.

“Ja sam najviše razočarana određenim organizacijama civilnog društva koje treba da budu upravo organizacije civilnog društva samim tim objektivne, balansirane, nepristrasne, a mnoge te organizacije su kod nas postale ispostave određenih političkih partija i političkih pokreta što je nefer prema građanima Srbije. 

Takođe sam razočaran tim trendom i što takozvani istraživački novinari ili istraživački mediji isto to rade, jer su oni u stvari ispostave određenih političkih partija, kao i određenih stranih službi”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da je tako Krik, koji je direktno pre par godina stavio metu na čelo  Danilu Vučiću kada su ga povezivali sa različitim klanovima, rekao da javnost sumnja da je neki Oskar iz Skajp prepiski ili poziva ili kako god, da je to Aleksandar Vučić, to niko u Evropi ili nijedan istraživački medij na svetu, da je zaista istraživački ne bi nikada sebi da dozvoli. 

Brnabić se u Bukureštu sastala sa Španom i Lopatkom

Ana Brnabić susrela se danas na marginama Kongresa Evropske narodne partije (EPP) u Bukureštu sa više evropskih zvanučnika. 

Brnabić je nakon sastanka sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom imala kratak susret i sa članom Bundestaga iz redova CDU i bivšim ministarom zdravlja Nemačke Jensom Španom.

Razgovarala je i sa evropskim komesarom za klimu Vopkeom Hukstrom.

Brnabić je takođe zahvalila i vođi posmatračke misije PS OEBS na izborima u decembru u Srbiji Rajinholdu Lopatki sa kojim je imala kraći susret u Bukureštu. 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pripremam #novu #ulogu #gradiću #jače #odnose #evroparlamentarcima

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja