NaslovnaBIZNISZaposleni u Google-u optužen za krađu poslovnih tajni o veštačkoj inteligenciji

Zaposleni u Google-u optužen za krađu poslovnih tajni o veštačkoj inteligenciji

Tužioci navode da su fajlovi uključivali tehnologiju koja se koristi za napredne superkompjuterske data centre kompanije Google, piše CNN.

Google, zaposleni (Unsplash)

Kako je izgledao posao optuženog zaposlenog u Google-u?

Ding je pomogao u razvoju softvera koji je postavljen u Google-ovim centrima podataka za superračunare. Zbog tog posla, Ding je imao pristup „hardverskoj infrastrukturi, softverskoj platformi i AI modelima i aplikacijama koje su podržavali“, kazali su tužioci.

Nekoliko meseci nakon što je Ding navodno počeo da kopira Google-ove datoteke, ponuđena mu je pozicija glavnog tehnološkog direktora u „tehnološkoj kompaniji u ranoj fazi“ sa sedištem u Kini, navelo je Ministarstvo pravde. Ding je navodno putovao u Kinu nekoliko meseci, gde je učestvovao na sastancima investitora kako bi prikupio novac za kompaniju, a potencijalnim investitorima je rečeno da je Ding izvršni direktor i da poseduje 20 odsto akcija kompanije.

Njegovi sledeći koraci

Ding je preduzeo korake da sakrije svoj rad dok je bio u Kini, istakli su tužioci, uključujući i to što je drugi zaposleni koristio Dingovu identifikacionu karticu da pristupi njegovoj kancelariji kako bi izgledalo kao da je u Sjedinjenim Državama.

Tokom sledeće godine, Ding je osnovao sopstvenu tehnološku kompaniju u „industriji veštačke inteligencije i mašinskog učenja“, otkrili su tužioci. Kompanija se navodno prijavila za početni program sa sedištem u Kini i hvalila se da „imaju iskustva sa Google-ovom platformom za računarsku snagu od deset hiljada kartica“.

Gugl, plata

Google, zaposleni (AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File)

,,Samo treba da je repliciramo i nadogradimo – a zatim dalje razvijemo platformu računarske snage koja odgovara nacionalnim uslovima Kine”, dodali su.

Istraga

U saopštenju, Google je naveo da je sproveo detaljnu istragu o navodnom Dingovom nedoličnom ponašanju i da je brzo prosledio slučaj FBI-ju. Ding je bio mlađi zaposleni, rekao je portparol Google-a Hose Kastaneda za CNN, a kompanija prati prenos datoteka na platforme za skladištenje u oblaku, uključujući Google Drive i Dropbox.

„Imamo stroge mere zaštite da sprečimo krađu naših poverljivih komercijalnih informacija i poslovnih tajni. Nakon istrage utvrdili smo da je ovaj radnik ukrao brojnu dokumentaciju i brzo smo slučaj prosledili organima za sprovođenje zakona. Zahvalni smo FBI-u što nam je pomogao u zaštiti naših informacija i nastavićemo blisko da sarađujemo sa njima“, rekao je Kastaneda.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zaposleni #Googleu #optužen #krađu #poslovnih #tajni #veštačkoj #inteligenciji

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja