NaslovnaVESTIAmerika žestoko kaznila Kurtija, zvaničnicima zabranjeno da se sastaju sa njim —...

Amerika žestoko kaznila Kurtija, zvaničnicima zabranjeno da se sastaju sa njim — RT Balkan

7. mar 2024 20:09

| Obnovljeno: 7. mar 2024 20:09

Iako Priština tvrdi da kaznenih mera protiv Kurtija nema, čini se da one postoje i da je njihova primena već počela

Odnosi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i njegove vlade sa Sjedinjenim Američkim Državama su na najnižoj tački, piše “Reporteri”.

Prištinski list navodi da je razlog sve lošijih odnosa Kurtijev “nedostatak koordinacije u pitanjima koja mogu usporiti ili ugroziti napredak u primeni sporazuma koji su dogovoreni sa Srbijom”.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen sredinom februara eksplicitno je rekao da je “Americi jasno da je Kurti ne tretira kao partnera”. Ovo upozorenje usledilo je nakon što je Kurti obećao da će raditi na rešavanju zabrinutosti SAD u vezi s merom Centralne banke takozvanog Kosova o ukidanju platnog prometa u dinarima.

“Rekao bih, ako nas ne tretiraju kao partnera, nećemo ni mi vladu Kosova tretirati kao partnera”, primetio je O'Brajen 13. februara u intervjuu za “Glas Amerike”.

Mesec dana kasnije, čini se da su odnosi SAD i Kurtijeve vlade dodatno eskalirali – Vašingtonu je to jasno, pa su uveli neku vrstu kazne za Aljbina Kurtija.

“Reporteri” navodi da je Amerika odlučila da ograniči nivo saradnje i susreta zvaničnika sa Kurtijem, a, prema rečima izvora, razlog za takvu “restriktivnu meru” je Kurtijevo “nekoordinisano ponašanje i delovanje”.

Amerika smatra da Kurtijevi potezi usporavaju i ugrožavaju napredak u primeni sporazuma, ali i zaoštravaju situaciju na severu Kosova i Metohije.

Upravo zato je Vašington odlučio da ograniči broj sastanaka visokih američkih zvaničnika sa Kurtijem. Izvor dodaje da postoje i izuzeci od ove mere, pa neki od zvaničnika može da se sastane sa Kurtijem kada ima “jasna i neophodna naređenja” za Vladu Kosova.

Iz Kurtijeve administracije su, prema nezvaničnim informacijama, demantovali da su primili bilo kakvu diplomatsku notu iz Sjedinjenih Američkih Država. Sam Kurti je u utorak saopštio da “njegova vlada ne kvari odnose sa saveznicima”.

Iako Priština tvrdi da nema kaznenih mera protiv Kurtija, čini se da one postoje i da je njihova primena već počela.

Na to ukazuje i dvodnevni boravak u Prištini pomoćnice administratora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin Meki. Ona se tom prilikom nije sastala sa Kurtijem, a prištinski mediji ocenili su da to pokazuje da postoje problemi u odnosima Kurtija i američke administracije.

Tokom dvodnevne posete Meki, Kurti nije bio pozvan ni na jedan događaj kome je ona prisustvovala, a iz američke ambasade u Prištini kazali su da je ona sama birala sa kime želi da održi sastanak.

“Pomoćnica administratora USAID-a nije se sastala sa Kurtijem tokom posete Prištini”, potvrdili su iz ambasade.

Meki se sastala sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, i u tom razgovoru istakla 25-godišnje prisustvo USAID-a na KiM i obećala da će SAD “nastaviti svoju posvećenost Kosovu, uprkos izvesnim neslaganjima sa vladom”.

“Reporteri” navodi da je ovo prva kazna takve vrste za Kurtija, ali da prištinskim zvaničnicima ovakva ograničenja nisu strana. SAD su, tako, u novembru 2022. godine ministarki pravde Albuleni Hadžiu i drugim zvaničnicima zabranile posetu Vašingtonu, kao kaznu za Kurtijevu odluku o registarskim tablicama.

“Smatramo da nije pravo vreme da ministri putuju u SAD na zvanične sastanke, s obzirom na krizu koju ovde treba rešiti”, potvrdio je tada američki izaslanik u Prištini, Džefri Hovenijer.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Amerika #žestoko #kaznila #Kurtija #zvaničnicima #zabranjeno #sastaju #njim #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja