NaslovnaPLANETADosad neviđeno širenje izraelskih naselja na palestinskim teritorijama

Dosad neviđeno širenje izraelskih naselja na palestinskim teritorijama

Izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama proširile su se na rekordne nivoe, čime se rizikuje praktična mogućnost stvaranja palestinske države, rekao je visoki komesar UN za ljudska prava Foker Tirk.

On je istakao da je rastu izraelskih naselja doprineo Izrael prebacivanjem svoje populacije, za šta je rekao da je u pitanju ratni zločin, preneo je Rojters. Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena navela je prošlog meseca da naselja nisu u skladu sa međunarodnim pravom, nakon što je Tel Aviv objavio planove o izgradnji novih domaćinstasva na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Nasilje doseljenika je dostiglo šokantne, nove nivoe, čime se dovodi u rizik stvaranje praktično stvaranje održive palestinske države“, naveo je Tirk u saošptenju na 16 stranica.

Izveštaj, koji se bazira na posmatračkom telu UN, kao i na još nekim izvorima, dokumentovao je 24.300 novih izraelskih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali za jednu godinu, do kraja oktobra 2023

U izveštaju se navodi da je došlo do dramatičnog povećanja u intenzitetu, ozbiljnosti, opasnosti izraelskih doseljenika i izraelske države protiv Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, posebno nakon smrtonosnog napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Izrael tvrdi da ima biblijsko pravo na zemlju gde se doseljenici šire. Tel Aviv ističe da sprovodi kontraterorističke akcije na Zapadnoj obali i da cilja militantne.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Dosad #neviđeno #širenje #izraelskih #naselja #palestinskim #teritorijama

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja