NaslovnaVESTIFokus na crnoj listi, čuvajte se Dodika — RT Balkan

Fokus na crnoj listi, čuvajte se Dodika — RT Balkan

7. mar 2024 23:23

| Obnovljeno: 7. mar 2024 23:23

Sankcije povezane s BiH ne odnose se samo na sankcionisane osobe ili subjekte nego nose rizik za svakoga ko podržava takve osobe ili subjekte, precizirala je pomoćnica američkog sekretara za finansije

Banke u Bosni i Hercegovini koje posluju s osobama koje su na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država rizikuju da se i same nađu pod sankcijama, izjavila je v. d. pomoćnika američkog ministra finansija Ana Moris.

“To znači ako finansijska institucija obavlja transakciju za sankcionisanu osobu ili subjekt u BiH, ta finansijska institucija ili banka izlaže samu sebe riziku sankcija”, izjavila je Morisova u Sarajevu, a preneo Radio Slobodna Evropa.

Pojasnila je da radi o Uredbi o materijalnoj podršci i da se prate aktivnosti finansijskih institucija širom sveta.

“Ako sankcionisana osoba nema imovinu ili račune u SAD, za međunarodne i lokalne banke bilo bi rizično ako bi dozvolili ovim stranama da imaju račune kod njih. Dakle, sankcije povezane s BiH ne odnose samo na sankcionisane osobe ili subjekte, nego nose rizik za svakoga ko podržava takve osobe ili subjekte”, precizirala je Morisova.

Dodala je i da će biti još američkih sankcija za one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH, uključujući antidejtonsku retoriku, kao i “endemsku” korupciju.

Još jedan razlog njene posete Sarajevu je, kako je rekla, razgovor o širim pitanja koja se odnose na finansiranje i sankcije protiv Rusije.

Na američkim “crnim listama” je oko 1.000 osoba, kompanija i organizacija iz Bosne i Hercegovine i regiona, kao i većina rukovodstva Republike Srpske s predsednikom Miloradom Dodikom na čelu, kojem su sankcije uvedene zbog antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Fokus #crnoj #listi #čuvajte #Dodika #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja