NaslovnaRAZONODAOvo su najmoćnije žene na svetu

Ovo su najmoćnije žene na svetu

Spisak najmoćnijih žena na svetu, koji pravi američki poslovni magazin Forbs, predstavlja godišnju ocenu uticaja i moći žena širom sveta u različitim sferama, uključujući politiku, biznis, filantropiju i zabavu. Ovaj spisak se objavljuje krajem svake godine i uključuje 100 žena koje su ostavile značajan trag u svojim oblastima.

Prva na listi najmoćnijih žena za 2023. godinu po Forbsu je Ursula fon der Lejen. Predsednica Evropske komisije, još jednom je potvrdila svoju dominaciju u svetu, odbranivši prošlogodišnju prvu poziciju na „Forbsovoj“ listi najuticajnijih žena.

Vicešampionka među moćnim ženama sveta je Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke, koja je prepoznata po svom uticaju i prisustvu na međunarodnoj sceni.

Kamala Haris, potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država zauzima treće mesto na listu uglednog magazina Forbs.

Đorđa Meloni, premijerka Italije je četvrta, a američka pevačica i kantautorka Tejlor Svift, je na petom. Ona je postala milijarderka u oktobru prošle godine, zahvaljujući prihodima sa njene turneje Eras.

Na Forbsovoj listi se dalje nalaze Karen Linč, izvršna direktorka CVS Health, Džejn Frejzer, izvršna direktorka Citigroup, Abigejl Džonson, predsednica i izvršna direktorka Fidelity Investments, Meri Bara, izvršna direktorka General Motorsa i na desetom mestu Melinda Frenč Gejts, koosnivač fondacije “Bil i Melinda Gejts”, bivša supruga nekada najbogatijeg čoveka na svetu, poznata je po svojoj filantropiji.  Fondacija osnovana 2000. godine, do sada je donirala više od 50 milijardi dolara za razne humanitarne potrebe. 

Američka pevačica Bijonse se nalazi na 36, Fibi Novaković, američka poslovna žena srpskog porekla na 29. mestu, Opra Vinfri na 31, a pevačica Rijana na 74. mestu Forbsove liste moćnih žena.

“Kao i uvek, lista najmoćniji žena za 2023. godinu sastavljena je na osnovu četiri glavna kriterijuma: novca, medija, uticaja i sfere uticaja. Za političke lidere, odmerali smo bruto domaće proizvode i stanovništvo; za korporativne šefove, prihodi, procene i broj zaposlenih bili su kritični. Pominjanje u medijima i društveni dometi analiziraju se za sve. Rezultat je 100 žena koje oblikuju politiku, proizvode i političke borbe koje definišu naš svet”, piše Forbs. 


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ovo #najmoćnije #žene #svetu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja