NaslovnaRAZONODASimbol ženske snage

Simbol ženske snage

Karanfil, cvet koji simbolizuje žensku snagu, podseća na dan kad su žene, poput Roze Luksemburg i Klare Cetkin, povele borbu za pravo da se školuju i rade, za pravo na abortus i razvod. Cvet koji se na 8. mart, Dan žena, poklanja radnicama, suprugama, majkama, sestrama, prijateljicama, koleginicama… A na Međunarodni praznik rada nosi kao simbol radničkog pokreta – crveni.

Karanfil je popularan kao rezano cveće jer je vrlo dekorativan i dugo traje u vazi. Lako se gaji, ima plitak koren i voli puno sunca.

Postoji više od 300 vrsta, najpoznatiji je turski karanfil, vrlo otporna biljka koja cveta krajem maja meseca. Izuzetnog mirisa, dobar je izbor za sunčanu baštu.

Na pijacama se ovih dana mogu kupiti već procvetali, u saksijama, mini-karanfili. Izuzetno zahvalni za gajenje kako u bašti, tako i u saksiji na balkonu, prozoru. Važno je da su na sunčanoj strani. Za gajenje im odgovara mešavina glinovitog zemljišta s dodatkom peska i šljunka.


(Foto: S. Stuparušić)

Listovi domaćih karanfila su igličasti i gusti, krase prostor gde rastu čak i kada još nema cvetova. Ova biljka se seje od marta do maja, tako što se utisne u zemlju, bez prekrivanja. Pre nego što se poseje, zemlju treba natopiti vodom. Kada je posejana, preko saksije treba staviti najlon radi zadržavanja vlage i podizanja temperature, ali ne sme stalno da bude pod najlonom, s vremena na vreme ga skidati. Kad seme isklija i biljka malo izraste, može da se presadi u saksije, pa pošto ojača,  iz saksija, u maju, može da se zasadi u baštu na razmaku od 20 cm. Zemlja treba da je vlažna stalno, pogotovo površina, ali ne sme da bude previše vlage.


(Foto: S. Stuparušić)

U prodaji ovih dana mogu da se nađu semenke dvogodišnjeg karanfila koji raste u visinu do pola metra i daje mnogo cvetova raznih boja. Lako se uzgaja i idealan je za rezano cveće, kao i za gajenje u lejama i saksijama. Samo traži malo kvalitetniju humusnu zemlju. Pogoduje mu sunčan položaj. Cveta od jula do kraja oktobra.

Tokom cvatnja, redovno treba skidati precvetale cvetove da bi se pospešilo bujnije cvetanje.

Zalivajte karanfile redovno, na dva dana, ali ne preteranom količinom vode.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Simbol #ženske #snage

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja