NaslovnaPLANETAZbog jednog resursa zemlje članice EU mogle bi da zarate

Zbog jednog resursa zemlje članice EU mogle bi da zarate

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse EU i mogle bi da izazovu sukobe unutar država i između članica bloka, izvestio je Politiko, pozivajući se na procurelo saopštenje koje je sastavila Evropska komisija.

Prema pisanju američkog medija, izvršna vlast bloka upozoriće sledeće nedelje zemlje članice na rastuće klimatske rizike. Brisel je navodno rekao da EU nije učinila dovoljno da se pozabavi ovim pitanjem i pozvao je vlade da ubrzaju pripreme za suzbijanje globalnog zagrevanja.

Dokument Komisije identifikovao je nedostatak vode kao jedan od najvećih rizika sa kojima se suočava 27 zemalja članica. Nedostatak vode ugrožava skoro svaki aspekt života i mogao bi navodno da izazove trku za snabdevanje unutar EU, upozorili su zvaničnici.

– Ovi rizici se mogu manifestovati u više oblika, od kojih neki uključuju povećanu konkurenciju oko vodnih resursa u svim sektorima i upotrebama, uključujući potencijalni rizik od sukoba unutar država i među državama članicama oko prekograničnih vodnih resursa – navodi se u nacrtu.

Dok se zelene politike suočavaju sa negativnim reakcijama u EU, pritisak na vodne resurse raste zbog pojačanih ekstremnih vremenskih prilika, kao što su jake kiše koje dovode do poplava i suša koje uzrokuju nestašice vode, navodi se u saopštenju uz pozivanje na nacrt saopštenja.

Izveštaj upozorava na destruktivan uticaj klimatskih promena na ekonomije EU i dodaje da se neke zemlje članice već sukobljavaju oko snabdevanja.

AP Photo/Emilio Morenatti

Suša u Kataloniji

Voda je bila razlog sporova između regiona u Španiji ranije ove godine. Katalonija, koja se trenutno suočava sa najvećom sušom u istoriji, pokušala je prošlog meseca da ubedi vladu Madrida da preusmeri vodu kroz reku Ebro iz susednog Aragona. U Francuskoj su se klimatski aktivisti sukobili sa policijom prošle godine protestujući protiv izgradnje rezervoara za vodu za poljoprivrednike, napominje Politiko.

Evropska komisija navodno procenjuje da bi pogoršanje klimatskih uticaja moglo da smanji ekonomsku proizvodnju bloka za 7 procenata do 2100. Rizici povezani sa vodom, kao što su obalne poplave, mogli bi da koštaju EU 1,6 biliona evra godišnje.

Evropska komisija je istakla da čak i sa određenim politikama na snazi, upravljanje globalnim zagrevanjem u bloku nije dovoljno za pružanje “garancije“ da do problema neće doći, ističe se u njenom dokumentu.

Takođe se upozorava da bi EU u budućnosti mogla da se suoči sa više “katastrofa“ povezanih sa klimatskim promenama, kao što su “suše, poplave, šumski požari, bolesti, neuspeli usevi, smrtni ishodi zbog toplote, oštećenja infrastrukture i strukturne promene u životnoj sredini“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zbog #jednog #resursa #zemlje #članice #mogle #zarate

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja