NaslovnaVESTIZnanjem menjajte svet - Vesti online

Znanjem menjajte svet – Vesti online

Đ. Janković

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić otvorila je u Loznici 23. manifestaciju Svet žena u Vukovom domu kulture, rekavši, između ostalog, da su najlepše stihove, reči divljenja i poštovanja o ženama napisali muškarci, prepoznajući žensku snagu i energiju i ceneći doprinos svetu kakav poznajemo. Mladim Lozničankama je poručila da upijaju znanja, jer samo tako mogu razvijati talenat i kreativnost pustiti da poleti.

– Svet žena nije izlozovan svet koji se suprotstavlja nekakvom muškom svetu, kao da se radi o borbi za dominaciju. To je dopunjujući deo u svetu koji poznajemo, koji ga nadograđuje kako bi bogatstvo različitosti pokazalo svu lepotu. Kroz istoriju, snaga žene nije dobijala prostor da se pokaže, prikaže talenat, kreativnost, a čak i kada bi uspevala da ga osvoji, bila bi osuđivana, a neretko i nazivana pogrdnim imenima – rekla je ona.

Ukazala je i da je mnogo žena koje su se izborile za svoje, za naše mesto u svetu i istoriji, a njima je zajedničko obrazovanje.

– Znale su da jedino obrazovanjem mogu dostići željenu poziciju sa koje mogu da menjaju svet. Upijajte znanje, jer to može da bude igra u kojoj ste uvek svi pobednici – kazala je Tamara Vučić.

Ovih dana je, kaže, čula od “mudrog čoveka” da mnogo grešimo kad kažemo da “iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena”, jer kako on kaže, žena stoji “pored”.

Gradonačelnik Vidoje Petrović je rekao da je Loznica, po učešću žena u društvenom životu, “lider i primer dobre prakse”, jer najodgovornije funkcije u gradu one obavljaju. Naveo je da su u Loznici žene na čelu Skupštine grada, Osnovnog suda, Tužilaštva, Centra za socijalni rad, Zdravstvenog centra, Biblioteke, Centra za kulturu, Apotekarske ustanove, Doma za decu u Banji Koviljači, Turističke organizacije, srednje, nekih osnovnih škola, a mnoge uspešne preduzetnice koje su se za to izborile “radom, rezultatima, znanjem’.

– Želim vam da ostanete na putu uspeha, da Loznicu i našu zemlju činite boljim i lepšim mestom za život – kazao je Petrović.

Moralno superiornije

Tamara Vučić je citirala Mahatmu Gandija koji je rekao: Nazvati ženu slabijim polom je kleveta, to je muškarčeva nepravda prema ženi.

– Ako se pod snagom misli sila, onda je žena manje nasilna nego muškarac. A ako se misli na moralnu snagu, žena je nemerljivo superiornija. Zar nema bolju intuiciju, zar se ne žrtvuje više, zar nije izdržljivija, zar nema veću hrabrost? Bez nje muškarac ne bi mogao biti. Ako je nenasilje zakon našeg bića budućnost je sa ženom – rekla je ona.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Znanjem #menjajte #svet #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja