NaslovnaVESTIBeogradski izbori mogu da budu održani 28. aprila ili 5. maja

Beogradski izbori mogu da budu održani 28. aprila ili 5. maja

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da beogradski izbori mogu da budu 28. aprila ili 5. maja, kada je Vaskrs.

“Ako predsednik Skupštine Srbije bude izabran 11. marta, 12. ili 13. marta, nevažno, izbori moraju da budu do 11. ili 12. maja. Znači mogu da budu 28. aprila, u roku između 45. i 60. dana, po zakonu. Pa mogu da budu 28. ili petog. A petog nam je Vaskrs. Hoćete li na Vaskrs da imamo izbore?”, rekao je Vučić novinarima tokom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu.  

On je, komentarišući zahteve opozicije da izbori ne budu 28. aprila zbog praznika, rekao da moraju da se gledaju zakonske norme.

“>

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

“>

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

“>

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

“>

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

“>

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

“>

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Galerija

“A oni kažu, Vučiću donesi leks specijalis. Ne donosi Vučić leks specijalis. Niti je kad donosio, niti može da donese. To donosi narodna Skupština”, rekao je Vučić.

Moramo pet puta da uvećamo proizvodnju raketa u narednih pet godina

Predsednik je izjavio danas u Vojnotehničkom institutu da će domaće fabrike namenske industrije morati pet puta da povećaju proizvodnju raketa u narednih pet godina.

Na pitanje novinara koliko je pojačana proizvodnja u svakoj našoj fabrici namenske, predstavnici Ministarstva odbrane rekli su da je povećanje veliko i da iznosi između 50 i 500 odsto u zavisnosti od toga šta proizvode, kao i da je proizvodnja, na primer, raketa povećana za 500 odsto..

Vučić je rekao da ćemo na to povećanje u proizvodnji raketa od 500 odsto, morati da povećamo još 500 odsto.

“Još pet puta ćemo morati da povećemo u narednih pet godina. I za to se koriste 300 miliona evra koje smo već dali”, rekao je Vučić.

Vlada trka u naoružavanju, važna domaća proizvodnja

Aleksandar Vučić je rekao danas prilikom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu da Srbija mora da se osigura, ali da naša zemlja neće nikoga da napada i dodao da je trka u naoružavanju krenula pre godinu i po dana i da je zbog toga važna domaća proizvodnja. 

“Svi samo misle na rat. Trka u naoružavanju je krenula pre godinu i po dana, ali sada je ludinica. Zato što su svi oni mislili da će lako (Vladmir) Putin da bude pobeđen, a pošto sad vide da nije lako da Putin bude pobeđen, sad  se ide na potpuno militarizaciju i na petostruko povećanje kapaciteta svuda”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko je za Srbiju važno da ima jaku i spremnu vojsku, Vučić je odgovorio da prema novim doktrinarnim dokumentima, Srbija mora da ima dvostruko jaču vojsku nego danas.

“Ne bih da govorim o tome, nešto sam govorio ljudima iz VTI-a, kada ta dokumenta budu u potpunosti usvojena, svakako ćete moći da vidite. Ali naša snaga mora da bude dvostruko veća nego danas”, rekao je Vučić.

Ogromno interesovanje za kupovinu vojne opreme domaće proizvodnje

Predsednik Srbije je rekao danas tokom obilaska vojnotehničkog instituta u Žarkovu da je ogromno interesovanje za kupovinu vojne opreme domaće proizvodnje, kao i da bismo sve mogli da prodamo u jednom danu.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje Tanjuga kakvo je interesovanje za kupovinu vojne opreme domaće proizvodnje.

“Sve ovo što vidite ovde, sve ovo, pa čak i puta 500 svega ovoga, puta 1.000, sve to možemo da prodamo u jednom danu. I sve što proizvedemo, svaku od ovih raketa, sve što možemo da proizvedemo za narednih 30 godina, možemo da prodamo u jednom danu”, rekao je predsednik Srbije i dodao da danas svi razmišljaju samo o ratu i naoružavanju i da se ništa drugo ne prodaje kao naoružanje.

Gledajući proizvedene tenkovske i topovske cevi koje se prvi put proizvode u Srbiji, Vučić je rekao da bi proizvodnja u narednih pet godina trebalo da se uveća za 500 puta. 

Nema sumnje da će Srbija EKSPO 2027 dočekati sa automobilima bez vozača

Aleksandar Vučić je rekao danas da nema sumnje da će Srbija EKSPO 2027 dočekati sa autonomnim automobilima, odnosno vozilima bez vozača.

Vučić je obraćajući se medijima tokom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu rekao da se nada da će to biti premijera takozvanih letećih automobil za jugoistočnu Evropu.

On je rekao da ovakve uspehe postižemo zahvaljujući inteligenciji naših ljudi, a da je još jedan od velikih uspeha koji je Srbija postigla i to što će predsedavati globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju.

“To govori koliko je Srbija uspela da uradi. Sve što vidite, ne znam da li smo ikada imali takav napredak. Mnogo toga ćemo da dobijemo i naučimo”, rekao je Vučić.

Zaposlene u Vojsci Srbije očekuje dalje povećanja plata

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas tokom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu da pripadnici  Vojske Srbije mogu da očekuju nastavak povećanja plata.

Vučić je podsetio da je zaposlenima u Ministarstvu odbrane povećana plata od 12,5 odsto, kao i da su pripadnici Vojske Srbije dobili povećanje od 25 odsto.

“Pored povećanja plata od 12,5 odsto plus 25 odsto imaćete još povećanja. Jedino što tražimo je više truda i rada”, poručio je Vučić tokom obilaska dronova samoubica i drugih projekata koje razvija Vojnotehnički institut.

Rat u Ukrajini je uticao da Srbija mora da menja oružje

Aleksandar Vučić je rekao danas da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da mora da čuva svoju slobodu i da bude mnogo snažnija od svih u okruženju, kao i da je rat u Ukrajini doneo to da mora da menja svoje oružje. 

Vučić je tokom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu rekao da će Srbija prvo da krene sa proizvodnjom “komarca” i da će ih pre kraja godine imati 5.000.

“Krušik će sve svoje mine da isporuči, one koje idu na te ‘komarce’, dakle 5.000 onih koji mogu da nanesu ozbiljnu štetu i lako oklopnim vozilima ali i neprijateljskoj pešadiji unosi haos. Zamislite da imate na kilometar udaljenosti neprijateljske rovove, pošaljete ‘komarce’ i sa lakoćom ćete osvojiti tu borbenu liniju”, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara koliko vremena je potrebno od skice do trenutka da oružje uđe u proizvodnju, predsednik je rekao da je potrebno mnogo vremena. 

Srbija ima pravo da finansira u dinarima svoje obaveze na KiM

Predsednik Srbije je izjavio danas da Srbija ima pravo da finansira svoje obaveze na Kosovu i Metohiji u dinarima, čak i prema nemačko-francuskom sporazumu, a da će Srbija naći neki način da pomogne srpskom narodu na KiM.

“Zato što je po aktima o Zajednici srpskih opštine predviđena mogućnost da Republika Srbija u dinarima u svakom trenutku finansira ono što su njene obaveze, to vam je zdravstvo, školstvo, ekonomske aktivnosti, penzije i sve drugo na Kosovu, što je njena obaveza. To je predviđeno čaki novim nacrtom francusko-nemačkog sporazuma”, rekao je Vučić novinarima tokom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu.

Dodao je da će vlasti u Beogradu, budu li morali, naći rešenje, da pomognu srpskom narodu na KiM. 

Vučić je rekao da je opozicija u slučaju zabrane dinara na KiM stala na stranu premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija. 

Razmišlja se o uvođenju vojnog roka u trajanju od tri meseca, za one koji hoće dobrovoljno šest ili devet meseci

Aleksandar Vučić rekao je danas prilikom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu da se razmišlja o uvođenju vojnog roka i to u trajanju od tri meseca, a za one koji hoće doborovoljno šest ili devet meseci i dodao da se na tome trenutno radi. 

“Ljudi na tome rade, morate da pripremite mnogo akata, morate da uradite sve planove, pa da vidimo. I kada budemo videli, onda donosimo odluke, idemo pred narod i razgovaramo sa ljudima. 

Vučić je rekao da se ide i na transformaciju Vojske Srbije i da će sve da se menja.

“Sve menjamo u vojsci, bukvalno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade, lokalizovane po mestu stanovanja, sve ćemo drugačije da radimo, neću još da govorim, dakle kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo da uvezemo, da u svakom trenutku imamo mogućnost dejstva i delovanja na bilo kojem delu teritorije, plus dodatno ojačanje”, rekao je predsednik. 

Cilj da napravimo 5.000 dronova samoubica “Komarac”

Aleksandar Vučić je obišao danas u Vojnotehničkom institutu prototipove dronova samoubica koji se koriste u eksperimentima i istakao da je cilj da se napravi 5.000 takvih bespilotnih letelica.

Vučiću su pokazali više modela dronova samoubica koje razvijaju naši stručnjaci, među kojima je i dron “Komarac1”.

“Cilj je da imamo 5.000 dronova Komaraca”, naveo je Vučić.

On je dodao da Krušik radi bojeve glave za dronove.

Predsednik Srbije je na vojnom prikazu u Nišu rekao da bi svaki vojnik u Vojsci Srbije trebalo u narednih godinu i po dana da ima i po jedan dron kamikazu “Komarac”.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Beogradski #izbori #mogu #budu #održani #aprila #ili #maja

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja