NaslovnaRAZONODABeogradskoj osnovnoj školi najveće priznanje Tesline naučne fondacije

Beogradskoj osnovnoj školi najveće priznanje Tesline naučne fondacije

Osnovna škola „Banović Strahinja” dobila je najveće priznanje Tesline naučne fondacije „Tesla spirit avord 2024.” (Tesla spirit award) za kratak film „TeslinaUm”. Svake godine u hotelu „Njujorker” u Njujorku, u kojem je Tesla preminuo, 14. januara održava se Dan Tesline naučne fondacije koja nagrade dodeljuje zaslužnim pojedincima i organizacijama za promociju lika i dela našeg velikog naučnika. Kako je došlo do toga da se među nominovanima nađe i ova beogradska osnovna škola, ispričala nam je učiteljica Vladislava Đurković koja je sa đacima prvog i petog razreda te škole osmislila filmić posvećen Tesli. Kako je rekla, početkom oktobra stiglo je pozivno pismo da je Osnovna škola „Banović Strahinja” odabrana da predstavlja Srbiju na Teslinoj konferenciji u Njujorku 2024. godine i tada su date i smernice projekta kako se treba kreativno izraziti  o životu i radu Nikole Tesle.

„Tom projektu smo pristupili sa velikim oduševljenjem, entuzijazmom, željom da damo svoj kreativni maksimum”, naglasila je sagovornica. Prema njenim rečima, rok za realizaciju projekta bio je dovoljan da promisle i da se što bolje upoznaju sa životom i radom velikog naučnika. „Sve smo doživeli kao izazov. Uspostavili smo kontakt sa Mirjanom Prljević, damom koja drži Akademiju malih genijalaca „Tesla genius”, a koja nam je održala radionicu „Umovanje po Tesli”, bazirana na usmeravanju pažnje kod dece. Tada smo dobili fantastične Almanahe Teslijanum kao i majice sa QR kodovima”, otkrila je Đurkovićeva. Navela je da su lagano krenuli sa pripremama u osmišljavanju filmića, đaci su se upoznavali sa životom i radom Nikole Tesle, ona je čitala raznoraznu literaturu, razgovarala sa zanimljivim, kreativnim ljudima. „I konačno samo došli do ideje. Naše viđenje Tesle smo predstavili kolažno, kroz sekvence sadašnjosti, đake koji koriste tehnologiju koju je Tesla započeo/ostavio, ubacili smo foto album Teslinog odrastanja i faze razmišljanja kroz koje je prolazio i na kraju smo koristili i proširene realnosti putem QR kodova i mobilnih telefona”, ispričala je. Kroz filmić se, kako je istakla, provlače Tesline reči: „Istina je krenula i ništa je ne može zaustaviti”. „Istina kao svaka nova naučna istina koja je tu iz čovekoljublja, smrt kao ideja ne postoji, jer će one živeti kroz nove generacije”, navela je Đurkovićeva, naglasivši da je za foto album poseban doprinos dao prijatelj škole Goran Janković. On je osmislio i napravio rekvizitu koja u sebi nosi dosta simbolike vezane za Nikolu Teslu. U pet slika (Tesla je broj 5 smatrao centralnim brojem) predstavljeno je Teslino odrastanje, odrastanje njegove misli, njegovih dela. U svakoj od slika osim Tesle nalaze se i ženski likovi predstavljeni kao golubice (krila u obliku stilizovanih strujnih kola), svaka „golubica“ nosi ogrlicu od bisera (tri bisera, brojevi 3, 6, 9), na krilima je ispisana reč „golub” na osam jezika koje je Tesla govorio, Teslini poznati izumi kao brod na daljinsko upravljanje, Kolumbovo jaje…

U kreiranju fimića su, istakla je, učestvovali đaci prvog i petog razreda i svako od njih je uneo neku svoju ideju. „Đaci su sa neobičnim entuzijazmom ušli u ovu priču, sve im je bilo zanimljivo, vredno su radili, glumili, zabavljali se i nešto novo naučili”, ponosno je kazala učiteljica. Kako kaže, 14. januara ove godine javljeno im je da je njihova škola sa filmom „TeslinaUm“ osvojila Tesla Spirit nagradu. „Svi smo bili veoma zadovoljni i ponosni jer je naš film prepoznat kao delo koje treba nagraditi. Đaci su bili oduševljeni, vest o osvajanju nagrade su delili i među sobom i među familijom”, rekla je Đurkovićeva. Osvojena plaketa uručena je školi 22. februara. Aleksandar Ignjatović je, ispred Tesla spirit fondacije, uručio nagradu direktorki škole Tanji Vasović Novosel. Organizovan je prigodan prijem, đaci su ceo dan bili u svečanom raspoloženju, a posebna sreća na njihovim licima bila je kada su im svima pojedinačno podeljene diplome. Kako je ovo jedinstvena nagrada dobijena za kreativno sagledavanje života i dela Nikole Tesle, nagrada nam veoma znači i obavezuje nas da još većim intenzitetom radimo na popularisanju pravih vrednosti, na upoznavanju đaka sa životom i radom naših velikih naučnika, zaključila je Đurkovićeva.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Beogradskoj #osnovnoj #školi #najveće #priznanje #Tesline #naučne #fondacije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja