NaslovnaPLANETADešavanja u Pojasu Gaze prešla svaki prag tolerancije

Dešavanja u Pojasu Gaze prešla svaki prag tolerancije

ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Ergodan ocenio je danas da su dešavanja u Pojasu Gaze, gde od 7. oktobra traje sukob Izraela i Hamasa, prešla svaki prag tolerancije.

Erdogan je, na sastanku generalne skupštine Istanbulske fondacije za širenje znanja, rekao da je Turska od početka izraelskih napada na Pojas Gaze do sada avionima i brodovima poslala oko 40.000 tona humanitarne pomoći Palestincima u toj enklavi, prenosi agencija Anadolija.

“Očekuje se da će još jedan brod turskog Crvenog polumeseca, koje nosi 3.000 tona pomoći, u nedelju stići do egipatske luke Al-Arish“, naveo je Erdogan.

Najavivši dodatno povećanje pomoći palestinskom narodu tokom predstojećeg Ramazana, Evrogan je rekao da Turska i njen narod nedvosmisleno najviše brinu za palestinsko pitanje.

Lazarini: UNRWA u riziku od zatvaranja usled manjka sredstava

Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) preti zatvaranje, nakon što je niz donatora obustavio finansiranje usled izraelskih optužbi da je nekoliko njenih zaposlenih učestvovalo u napadu Hamasa na jug Izraela u oktobru, izjavio je danas šef Agencije Felipe Lazarini.

“Agencija je u riziku od smrti i demontiranja. Ono što je u pitanju je sudbina Palestinaca u Gazi, u kratkom roku, koji prolaze kroz humanitarnu krizu bez presedana“, rekao je Lazarini za švajcarski RTS.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD i Britaniju, pauzirale su finansiranje UNRWA nakon optužbi Izraela da je desetak od 13.000 zaposlenih u toj agenciji u Pojasu Gaze učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Izrael nije pružio dokaze za te tvrdnje, ali je suspenzija finansiranja uticala na napore UNRWA da ublaži humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.

Rafa: Izraelski napad na višespratnicu najava predstojeće invazije

Izraelske snage pogodile su danas jednu od najviših stambenih zgrada u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, potvrdili su žitelji toga grada i izrazili strepnju da je to najava neminovne izraelske invazije.

Rojters navodi da stanovnici Rafe strepe da Izrael pojačava pritisak na poslednje područje Pojasa Gaze na koje još uvek nije izvršena invazija, a u kojem je sklonište pronašlo više od milion raseljenih Palestinaca.

“>

AP Photo/Hatem Ali

“>

AP Photo/Hatem Ali

“>

AP Photo/Hatem Ali

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Dešavanja #Pojasu #Gaze #prešla #svaki #prag #tolerancije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja