NaslovnaRAZONODAMikroplastika ugrožava sve stanovnike planete

Mikroplastika ugrožava sve stanovnike planete

Najnovije naučne studije pokazale su da mikroplastika, koja je poslednjih godina pronalažena čak i na Antarktiku, ozbiljno ugrožava planetu: čestice ove materije sada su otkrivene i u arterijama ljudi, ali i u placentama, pokazala su dva odvojena istraživanja koja su sproveli američki i kineski stručnjaci. Pronalazak mikroplastike u posteljicama posebno je zabrinuo eksperte zbog potencijalne mogućnosti da ove čestice ugroze razvoj fetusa, preneo je „Gardijan”.

Američki naučnici analizirali su 62 uzorka tkiva placente i u svima su pronašli tragove mikroplastike, i to u koncentracijama između 6,5 i 790 mikrograma po gramu tkiva. Takođe, utvrđeno je da je supstanca koja je najčešće detektovana bio polietilen, koji se upotrebljava za proizvodnju plastičnih kesa i boca. Na drugom mestu po učestalosti je najlon.

„Ukoliko se pokaže da čestice mikroplastike štetno deluju na plod, onda bi život svih sisara na planeti mogao da bude ugrožen”, rekao je Metju Kampen, američki profesor na Univerzitetu Novog Meksika, dodajući da bi povećanje koncentracije pomenutih štetnih materija moglo da bude uzrok za sve češću pojavu određenih bolesti.

U istraživanju koje su sproveli eksperti iz Pekinga mikroplastika je pronađena u svih 17 testiranih uzoraka uzetih iz arterija. Kineski stručnjaci izneli su sumnju da ove čestice mogu da budu povezane sa zapušenjem krvnih sudova. Takođe, postoji zabrinutost da bi mikroplastika mogla da izazove zapaljenske procese, poput čestica iz zagađenog vazduha.

Mikroplastika je prvi put otkrivena u placentama pre četiri godine i to kod porodilja u Italiji. Kasnije su naučnici detektovali njene čestice u krvi pacijenata, ali i u majčinom mleku.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Mikroplastika #ugrožava #sve #stanovnike #planete

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja