NaslovnaRAZONODARođeni smo sa osećajem za ritam

Rođeni smo sa osećajem za ritam

Većina odraslih lako prati ritam muzike, pa se mislilo da se ova osobina razvijala starenjem. Međutim, prema novoj studiji, već smo rođeni sa osećajem za ritam.

Naučnici sa Univerziteta u Amsterdamu i Istraživačkog centra za prirodne nauke u Mađarskoj otkrili su da sposobnost prepoznavanja ritma nije samo stvar učenja, već je poseban kognitivni mehanizam koji je aktivan pri rođenju.

Ovo je eksperimentalno dokazano. U studiji je učestvovalo 27 novorođenih beba.

Preko slušalica su im predstavljene dve verzije istog ritma bubnjeva. U prvom je pauza između zvukova uvek bila ista, a u drugom različita, što je onemogućavalo percepciju ritma, ali je bilo moguće naučiti redosled zvukova.

Ovo je omogućilo istraživačima da naprave razliku između percepcije ritma i učenja. Reakcije beba su praćene pomoću elektroencefalograma.

Proučavajući aktivnost moždanih talasa naučnici su otkrili da bebe reaguju na zvuk bubnjeva kada je vremenski interval između udaraca uvek isti.

U razgovoru o ovoj posebnoj veštini novorođenčadi naučnici su naglasili važnost ranog razvoja sluha kod male dece, uključujući recitovanje poezije i pevušenje pesama, prenosi ruski sajt „Zdravlje“.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rođeni #smo #osećajem #ritam

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja